teslabox Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Witam wszystkich Forumowiczów! Otóż zbliża się czas wymiany oleju silnikowego oraz wszystkich filtrów. Zastanawiam się nad demontażem miski olejowej i wyczyszczenia jej z osadów. Wiem, że nie wszyscy mechanicy chcą/lubią tę czynność z racji uporczywości prac przy demontażu miski olejowej lub/i trudnego dostępu do śrub montażowych, których jest dużo i życzą sobie dość wysokie kwoty za tę usługę (i nie wiem czy mówią to specjalnie - na odczepkę czy faktycznie tyle jest przy tym pracy?). Dlatego chciałem zapytać doświadczonych posiadaczy Megane II ph I czy w tym modelu łatwo demontuje się miskę olejową? Bardzo dziękuję za odpowiedzi w tym temacie. Pozdrawiam, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Pracy trochę jest. Cały problem w upierdliwych śrubach torx. Część z nich jest wpuszczonych w otwory miski. Trzeba mieć dobrą nasadkę, dobić nią śrubę przed odkręcaniem by pewnie siedziała i nie obrobiła się. Po wymianie uszczelki lubi olej cieknąć. Należy zwrócić uwagę na uszczelnienie przy podporach zewnętrznych wału. Znajdziesz gdzieś temat, gdzie jest opis wymiany uszczelki, schemat dokręcania śrub. Jeżeli nie ma wycieków z miski olejowej nie ruszał bym jej. U mnie po zdjęciu nie było brudu, szlamu a i sam smok nie ma tendencji do zapychania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 (edytowane) Auto zakupione niedawno ? Jaki olej używasz i co ile zmieniasz? Proponuje zainteresować się ; Zatarcie turbiny i silnika 1.9dci (F9Q B800) -ciśnieniem oleju na zimnym i gorącym silniku,(ew. wymiana pompy oleju ) -stanem panewek , -stanem odmy olejowej , -stanem magistrali olejowej turbiny , -wymień filtr oleju na Purfluxa LS 933 Edytowane 29 Marca 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi