tomik7 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam forumowiczów. Mam duży problem z moją Meganką. Polega on na tym , że auto jest niesamowicie wolne. Od kiedy ją kupiłem, próbowaliśmy z moim mechanikiem diagnozować co z nią jest nie tak, ale już nie mamy pomysłów. Głównym problemem jest to , że auto nie ma mocy przy obrotach niższych niż ~ 2400 , dopiero wtedy dostaje znaczącej mocy choć wiadomo , że nie jest to auto sportowe. Jako , że budżet mam ograniczony, więc powoli już naprawiam to co trzeba było zrobić. Kupiłem auto przy 179 tys. przebiegu. 185 tys - regenerowałem 2 wtryski, auto nie wykazuje błędów na komputerze, wymieniane wszystkie filtry wraz z paliwowym, wymieniany olej, czyszczony EGR, zrobiony rozrząd z pompą wody, turbina sprawdzana - jest w porządku, tak samo jak pompa wtrysków. Wcześniej auto miało problem z wystartowaniem na mrozie, to pewnie z powodu wtrysków (i lania paliwa z Auchan), szarpał od czasu do czasu na jałowym. Auto po regeneracji wtrysków i wymianie filtra paliwa przepaliłem na 3/4 baku jeżdżąc jak najwięcej na wysokich obrotach, większość objawów ustała. Nie szarpie, przyśpiesza płynnie ale dalej jest mułem. Teraz leję normalne paliwo z Lotosu czy BP. Spalanie jest cały czas na podobnym poziomie (Trasa ok. 4.8 l , miasto 5.2-5.5 l ). Auto z wiadomych nam rzeczy ma do wymiany poduszki dolną od skrzyni i prawą górną , ale to chyba nie powinno mieć wpływu na moc. Auto to Megane II , 2003 r. PHI, 74 KW (101 KM), 1.5 DCI . Macie jakieś pomysły co to może być ? Włożyłem w to auto trochę pieniędzy i nie chciałbym go sprzedawać , choć coraz bardziej mnie do tego zmusza. Z góry dzięki za pomoc, w razie jakichkolwiek pytań oczywiście będę śledzić na bierząco. Pozdrawiam. :unsure: Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez tomik7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Tradycyjnie na początek odepnij przepływomierz powietrza. Błędu na wyświetlaczu nie wyrzuci, a przynajmniej jedną z przyczyn wykluczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomik7 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Postaram się jutro to sprawdzić i dam znać czy coś pomogło. Dodano: 11 kwi 2017 - 16:53 A więc tak. Po odłączeniu przepływomierza auto faktycznie zbiera się lepiej, o niebo lepiej. Nie wiem czy jest to jego max osiągów bo nie mam niestety punktu odniesienia. Jedyne co zauważyłem, to , że spalanie znacznie podskoczyło. To normalne i czy przejdzie mu ? :) Z drugiej strony mam dylemat bo mój mechanik powiedział mi, że turbina jest okej, a drugi gość pokazał mi, że to cięgienko od turbiny , które wraz z wciśnięciem gazu powinno się uruchamiać (tzn. ruszać) nie działa. Z jego diagnozy wynika , że turbina jednak jest do zrobienia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Przepływomierz możesz delikatnie przeczyścić ewentualnie wymienić na nowy, koniecznie oryginał. Co do turbiny gdyby doładowanie nie odpowiadało zapisanemu w mapie wtrysku to wówczas zazwyczaj wyskakuje komunikat by sprawdzić układ wtrysku. Ale skoro kumaty mechanik tak mówi to pewnie coś jest na rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
corrado Opublikowano 18 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 sorki, że odgrzewam ale mam pododbny problem i podejrzewam też u siebie przepływomierz z powodu braku mocy do 2-2.2k obrotów, mimo że go czyściłem i podłączałem używane orginaly to nadal jakby za mało podaje powietrza w stos. do zadanego, turbo też bardzo powoli wstaje widząc logi ... Moze autor uporał się z tym problemem i tu zagląda jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi