blake Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Witam, nigdzie nie mogę znaleźć ile oleju mam wlać do swojej Megane 3 - 1.5 dCi - 110KM - 2011r, jak na razie wlane jest 4l czy to wystarczy czy dolać jeszcze pól litra, a może litrę co dałoby cała bańkę 5l ?> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Do swojego wlewam równe 5 litrów i na bagnecie jest MAX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamiGo Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 4.5-4.6L jak wlejesz 5L to bagnet pokaże MAX. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Ok, wleje 4,5l będzie optymalnie, za dużo myślę, że też nie wolno :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Za dużo to jest ponad MAX. Do MAX możesz lać. Pomiędzy MIN a MAX jest 1 litr różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamiGo Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Ważne żeby mieściło się w skali bagneta, a najlepiej na środku skali :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Stara, aktualna zasada - w zimie w okolicach MIN, bo łatwiejszy rozruch i praca, w lecie MAX, bo lepsze chłodzenie silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamiGo Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Tego jeszcze nie słyszałem, każdy robi jak uważa. Ja byłem zawsze uczony że ma być na środku skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 A jak najlepiej sprawdzać stan oleju, świeżo po jeździe czy na zimnym silniku np po nocy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamiGo Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Po nocy na zimnym silniku na równej nawierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vipersk Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Ja zawsze leje olej na "pół bagnetu" ;-). Co do sprawdzenia poziomu to na rownym po odstawieniu auta na jakis czas. Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ucando Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Serwis Renault zaleca: - Typ oleju: Elf 5W40 - Ilość oleju: 4.6 L - Wymiana oleju po.30.000 km - Wymiana rozrządu po.160.000 km Mam nadzieję że pomoże. Jeżeli mogę jeszcze coś od siebie polecić, to dobrą alternatywą dla sugerowanego Elfa jest Liqui Moly np. taki https://www.ucando.pl/p/olej-silnikowy-liqui-moly-1341/N-3N9J08TGVNS-3224 Bardzo wysokiej jakości olej silnikowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Szkoda, że serwis nie informuje o skutkach takich resursów. Do silników z DPF najlepszy jest ELF z normą RN0720 i z żadnym innym nie ma co kombinować. Na tym oleju silnik pracuje najlepiej, nie zużywa go (o ile silnik jest w dobrej kondycji), a przede wszystkim DPF się rzadko wypala. Przedstawiony wyżej olej LM nie spełnia wymagań do tego silnika. Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro81 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Stara, aktualna zasada - w zimie w okolicach MIN, bo łatwiejszy rozruch i praca, w lecie MAX, bo lepsze chłodzenie silnika. Dokładnie tak samo mnie uczono. Dodano: 14 kwi 2017 - 12:34 I jak najdłużej jeździć na oleju syntetycznym. Tego też mnie uczono. I regularnie wymieniać na spełniający normy producenta. Najlepiej co 10-15 tys. km. Dodano: 27 kwi 2017 - 09:58 Serwis Renault zaleca: - Typ oleju: Elf 5W40 - Ilość oleju: 4.6 L - Wymiana oleju po.30.000 km - Wymiana rozrządu po.160.000 km Mam nadzieję że pomoże. Jeżeli mogę jeszcze coś od siebie polecić, to dobrą alternatywą dla sugerowanego Elfa jest Liqui Moly np. taki https://www.ucando.pl/p/olej-silnikowy-liqui-moly-1341/N-3N9J08TGVNS-3224 Bardzo wysokiej jakości olej silnikowy. A ja wymieniam olej co ~10 kkm. 30 tys. km to jest jakaś abstrakcja. Nawet jak auto jeździ tylko po trasie wydaje mi się zbyt dużym resursem. Wczoraj wymieniłem kompletny rozrząd z pompą wody, płynem chłodniczym, olejem i wszystkimi filtrami. Aktualnie w Megance jest przebieg coś ok 76 tys. kkm. Myślę, że chyba odpowiedni moment na wymianę rozrządu ze względu na rok prod. auta czyli 2011. Koszt nie jest taki porażający dlatego wg mnie lepiej zrobić wcześniej niż mieć później przykrą niespodziankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek evo Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Polecam ten olej : http://lejolej.pl/pl/p/NESTE-CITY-PRO-C4-5W30-4L-/261 jakościowo lepszy niż Elf z normą RN 0720. Dodano: 27 kwi 2017 - 15:09 Nowa zasad jest taka, ze do aut z dpf-em lejemy 1/2 stanu między min a max ale wiele zależy od konkretnego silnika, bo są silniki dla których okolice stanu max są optymalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi