Jwax Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 No właśnie więc skąd ten nagar w kolektorze dolotowym, skoro tam powinno dochodzić czyściutkie powietrze po przejściu przez filtr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin33892 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2019 Do kolektora ssacego masz podłączona odme czyli odpowietrzenie skrzyni korbowej/głowicy silnika przez którą wraz z powietrzem leci tzw "mgła olejowa" czyli opary oleju które osiadaja się w kolektorze i na zaworach powodując nagar. Nie wspominam już o przypadkach gdy silnik ma takie przedmuchy że aż pluje olejem przez odme. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jwax Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 To wiele zmiena Z tego co napisałeś to trafiać tam musi niezły syf. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 tak jak pisałem wyżej: - dla osób mających ekologię w D; - zaślepiamy wejście odmy do kolektora i rurka na ziemie - ale to brzydkie rozwiązanie - aby było jak należy montujemy na przykład takie urządzenie https://allegro.pl/oil-catch-tank-zbiornik-odmy-oleju-dolot-nowy-oct-i7391926724.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_mtrzcj_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Części+samochodowe&gclid=EAIaIQobChMIx6GbuMz53wIVTs-yCh2C-Q4ZEAQYAiABEgLIJfD_BwE&gclsrc=aw.ds Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABCMegane Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 14 godzin temu, marcin33892 napisał: Do kolektora ssacego masz podłączona odme czyli odpowietrzenie skrzyni korbowej/głowicy silnika przez którą wraz z powietrzem leci tzw "mgła olejowa" czyli opary oleju które osiadaja się w kolektorze i na zaworach powodując nagar. Nie wspominam już o przypadkach gdy silnik ma takie przedmuchy że aż pluje olejem przez odme. W takim razie każdy samochód z bezpośrednim wtryskiem musi mieć w programie serwisowym czyszczenia kolektora ssącego co jakiś czas. Nie bardzo widzę tego elementu w książce serwisowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin33892 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Powinien mieć ale nie ma. A nagar to już tak popularny problem jak wymiana rozrządu, trzeba to zrobić raz na jakiś czas i juz. Też zależy dużo od konstrukcji odmy bo są takie co więcej tego syfu wpuszcza do silnika a są takie co mniej i silnik będzie się szybko zalepial albo wolniej. Zresztą po to wymyślono też Oil Catch Tank ale nie jest to w myśl polityki ekologicznej producentów samochodów więc się tego nie montuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniSL120 Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 Dnia 16.08.2018 o 22:29, Hubert5554 napisał: Witam mam przejechane 800 km i juz zauważyłem delikatne szarpanie i falowanie obrotow. A do ASO mam zamiar jechać w przyszłym tygodniu. A podczas jazdy slychac u was dziwne szumy od strony kierowcy bo od strony pasażera jest cisza. Witam ja w swoim 1.3 115 FAP mam takie oto szumy od strony kierowcy... dzwiek nagrany dyktafonem ktory polozylem pod stopami w trakcie jazdy... serwis szukał przyczyny 22 dni i oświadczył że "ten model tak ma". Czy udało Ci się wyeliminować szumy w twoim egzemplarzu? Proszę o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek9999 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Moja Meganka (2014) jak na razie spisuje się całkiem poprawnie: nie bierze oleju, (prawie) nie szarpie, oraz stosunkowo mało pali. Jeżdzę stosunkowo spokojnie, z czego ok. 60% to przejazdy autostradowe. Olej zmieniam co 10-15 tys km, pierwsza zmiana po 2 tys. km. Jedyne co to rozrząd został zmieniony po 55tys km z powodu stuków przy przyspieszaniu. Była to naprawa gwarancyjna i jak na razie jest OK. Jednak zastanawia mnie ten nagar w kolektorze ssącym. Czy ktoś z szanownych kolegów mógłby odpowiedzieć na moje pytania: 1) Czy można w łatwy sposób sprawdzić ilość nagaru, np nie rozbierając połowy silnika? Czy da radę zrobić to samemu? 2) Czy styl jazdy ma wpływ na ilość nagaru? Dzięki z góry za wszelkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABCMegane Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Znalazłem taki tekst: https://autokult.pl/32944,nagar-we-wspolczesnych-silnikach-zobacz-skad-sie-bierze-i-jak-zapobiegac-gromadzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bziku123 Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 Siemano, jutro jadę do serwisu w spr szarpania megane 4 gt linę 1.2tce 12600km przebieg , auto od nowości szarpie TTTM.. , ostatnio post z fb identyczny problem.jak mój, co zrobili wygrali nowe mapy silnika czy wtrysków, i auto jak nowe zobaczymy co mi powiedzą , serwis Gliwice Keller Dnia 7.02.2019 o 11:44, bziku123 napisał: Papuga Siemano dziś w serwisie, stwierdzili soft, wyrywają nowy, nowszy ale to sprawdzę jaki mam po wgraniu, to ja się kur... pytam skoro jest nowy soft dlaczego ludzi nie wzywają do aso?? To jak z telefonem, jest aktualizacja to trzeba zainstalować proste, tak wgl z innej beczki meganki lepiej spasowane, ale maska dalej lata no i obcierki z klapy bagażnika porażka... we wszystkich 5 sprawdzałem w salonie i wszystkie 5 .. Regulamin pkt. 5.13 – cytowanie Po co sam siebie cytujesz?? Aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jwax Opublikowano 1 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 (edytowane) Panowie, to ja teraz trochę z innej beczki, choć też w temacie szrpania. Zauważyłem u siebie od niedawna poszrapanie przy ruszaniu. Problem wydaje się być bardziej zauważalny na zimnym silniku. Przy łagodniejszym ruszaniu jest lepiej, a jak chcę ruszyć bardziej dynamicznie poszarpywanie jest wyraźniejsze. Nie bardzo chce mi sie wierzyć, aby to było sprzęgło, bo przejechane jest dopiero niecałe 40kkm, no i nie zawsze się dzieje, ale kto to wie? Acha, problem jest wyraźniejszy przy ruszaniu z niższych obrotów 1300-1700, powyżej 2000 raczej nie występuje. Czy może to być też problem z poduszkami? Pytam, bo jest jeszcze jedna dziwna rzecz, o której juz kiedyś pisałem w innym wątku. Czy u Was też tak jest, że jak przyspieszacie z gazem prawie w podłogę i odpuścicie gaz przy 3100-3400obr, tak żeby silnik zaczął zwalniać na tym samym biegu, to pojawiają sie wibracje? Ciekawe, że wibracje trwają do 2900-3000obr i nagle znikają :-\ Wibracje coś ala jak by załączyć 6'tke i dać pedał gazu w podłgę przy 1000obr/min, albo coś ala jak się wjedzie na kostkę na drodze. Zgłaszałem temat do serwisu już trzy razy, ale niczego nie widza, nie czują, nie słyszą i generalnie silnik pracuje cudownie. :-\ Edytowane 1 Marca 2019 przez Jwax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin33892 Opublikowano 1 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 Też mam te wibracje. Nie zawsze występują ale nieraz nieświadomie depne mu do tych 3tys, puszczam gaz i silnik wpada w wibracje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jwax Opublikowano 1 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 (edytowane) Ooo rany... a ja myślałem, że to tylko mój tak ma, bo składał go jakiś skacowany gościu ;-) Nie zmienia to faktu, że totalna porażka taka charakterystka pracy silnika. Jeżeli faktycznie to błąd konstrukcyjny, bo może jednak usterka np.: przepływomierza powietrza (MAF). Jeden z internautów pisał kiedyś, że miał identyczny problem i po wymianie przepływomierza jak ręką odiął. Chodzi o to, że czujnik przepływu powietrza błędnie podaje warości przy zamknietej przepustynicy. Wtedy komp wtryskuje odrobinę paliwa, która się nie spala w cylindrze (brak iskry) tylko w kolektorze wylotowym i stąd wibracje w wydechu. Może to mięć sens, bo jak pierwszy raz zgłosiłem problem, to podkręcili mocniej mocnowanie wydechu, że niby ma być lepiej, a okazało się, że było jeszcze gorzej ;-) Edytowane 1 Marca 2019 przez Jwax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bziku123 Opublikowano 1 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 3 godziny temu, Jwax napisał: Panowie, to ja teraz trochę z innej beczki, choć też w temacie szrpania. Zauważyłem u siebie od niedawna poszrapanie przy ruszaniu. Problem wydaje się być bardziej zauważalny na zimnym silniku. Przy łagodniejszym ruszaniu jest lepiej, a jak chcę ruszyć bardziej dynamicznie poszarpywanie jest wyraźniejsze. Nie bardzo chce mi sie wierzyć, aby to było sprzęgło, bo przejechane jest dopiero niecałe 40kkm, no i nie zawsze się dzieje, ale kto to wie? Acha, problem jest wyraźniejszy przy ruszaniu z niższych obrotów 1300-1700, powyżej 2000 raczej nie występuje. Czy może to być też problem z poduszkami? Pytam, bo jest jeszcze jedna dziwna rzecz, o której juz kiedyś pisałem w innym wątku. Czy u Was też tak jest, że jak przyspieszacie z gazem prawie w podłogę i odpuścicie gaz przy 3100-3400obr, tak żeby silnik zaczął zwalniać na tym samym biegu, to pojawiają sie wibracje? Ciekawe, że wibracje trwają do 2900-3000obr i nagle znikają :-\ Wibracje coś ala jak by załączyć 6'tke i dać pedał gazu w podłgę przy 1000obr/min, albo coś ala jak się wjedzie na kostkę na drodze. Zgłaszałem temat do serwisu już trzy razy, ale niczego nie widza, nie czują, nie słyszą i generalnie silnik pracuje cudownie. :-\ Kurczę współczuję, najgorzej jak aso nie wie oco kaman ;/ pewno TTTM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jwax Opublikowano 1 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 (edytowane) Czyli rozumiem, że Twój takich objawów nie ma? Na pewno? Masz 130, czy 115KM? Edytowane 2 Marca 2019 przez Jwax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi