pikpik Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Witam Mam mam mały problem z zaworem EGR. Od jakiegoś czasu na desce wyświetla się 'check engine'. Po podłączeniu pod komputer wyskakuje błąd: "P0486 System recyrkulacji spalin. Chwiejny styk" Błąd kasowałem jednak po kilku uruchomieniach silnika powraca ponownie. Następnie wyczyściłem cały zawór (wydaje się być sprawny). Niestety, błąd nadal powraca. Po kilku dniach postanowiłem podmienić zawór na nowy, sprawny. W dalszym ciągu to samo. Czy nowy zawór trzeba w jakiś sposób "przyuczać" ? Czy ktoś może wie co dokładnie oznacza ten błąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Temat przenieść do ;Zawór EGR, zaślepienie, czy możliwe Do zgłaszania tego typu uwag służy przycisk Raportuj P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Powinno sie po demontażu wykonac przyuczenie, czy adaptacje jak kto woli z uwagi na to, że podczas czyszczenia mogłes przesunąć klapke i podłączyć w innej pozycji niż było. Komputer wykrywa to jako błąd i sam nie ustawi sobie klapki do odpowiedniej pozycji startowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikpik Opublikowano 11 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) Temat przenieść do ;Zawór EGR, zaślepienie, czy możliwe /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Nie chcę nic zaślepiać :) Po co mnie przedrzeźniasz /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Wiesz może w jaki sposób należy to zrobić ? Regulamin pkt. 5.9, 5.13 - Prezes Edytowane 11 Maja 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Trzeba podłączyć CLIPa i wykonać adaptacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Spróbuj wymienić ten cały moduł zaworu. Może to pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikpik Opublikowano 19 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 Witam Wymieniłem cały zawór (cześć mechaniczna i elektroniczną). Następnie pojechałem do ASO na adaptacje niestety to nie pomogło :( Dokładny błąd z ASO "obwód czujnika pozycji zaworu EGR". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Narky Opublikowano 30 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2017 A może tu chodzi o to, że wtyczka ktora idzie do EGR ma zasyfiałe styki przez co nie może EGR chodzić jak powinien? Zobacz te styki oraz poczytaj ze schematów gdzie kabelki od tego EGR idą i znajdź drugą wtyczke i tez sprawdz styki. Powinna byc chyba w czarnej skrzynce z bezpiecznikami pod maską ( ale nie jestem pewny ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikpik Opublikowano 4 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Też w ten sposób do tego podszedłem, niestety nie mogę się doszukać drugiego końca wiązki od egr. Wie ktoś może gdzie ona wchodzi ? W miedzyczasie otrzymałem MMS z serwisu z częściami które mogą potencjalnie powodować ten błąd. Czy może ktoś pomóc zidentyfikować te części (numery są nieczytelne - załącznik ). PS. Ta część za 962zł już wymieniona. cięcie Regulamin dodawania zdjęć P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi