Drake Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Witajcie, w zasadzie od 3 miesięcy (czyli od zakupu auta) występuje problem z uruchamianiem silnika. Na początku działo się wyjątkowo, ostatnio w zasadzie po każdym dłuższym postoju. Auto przy pierwszym rozruchu nie odpala, kręci przez 1-2s i gaśnie. Następnie bez problemu odpala, ale obroty zachowują się dziwnie. Zaczyna od ok. 1000 obr., spada do 800, podbija do 1500, spada do 800, podbija do 1250 i już grzecznie schodzi do 750 i tak trzyma. Po odpaleniu klimy obroty nie idą do góry, tylko trzymają te 750 i silnik wpada w drgawki. Żadne zdławienia czy żabie skoki po ruszeniu nie występują, jedzie normalnie. KZFR wymienione razem z rozrządem zaraz po zakupie. Serwis niby podpinał pod kompa i nie wyszło im nic. Silnik K4M R858 110KM. Od czego sugerujecie zacząć? Przekopałem inne tematy, ale jakoś nie doszukałem się identycznych symptomów... Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Od sprawdzenia rozrządu wraz z KZFR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drake Opublikowano 7 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Dziękuję, choć KZFR razem z rozrządem wymienione 3 miesiące temu. Przed wymianą problem z odpaleniem również występował, choć w mniejszej częstotliwości (teraz się nasilił). Z obrotami nie wiem, bo nie zwracałem uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis80 Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 To sprawdź czujnik kzfr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drake Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Czujnik KZFR to ten elektrozawór? Niby działa - po podpięciu pod zasilanie przełącza się i nie stuka przy potrząsaniu. Chyba skończy się na diagnostyce w ASO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi