szmydu Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam, Podłączyłem się ostatnio ELM'em i zauważyłem, że wypadają mi zapłony na cylindrach. Samochód jeździ w miarę normalnie, żadna kontrolka błędu się nie zapala. Wypadnie jest na wszystkich cylindrach i raz więcej jest na drugim cylindrze a innym razem na 4 , 3 itd. Nie ma reguły. Są one pojedyncze i np. jak pojeżdżę samochodem 20 min to na poszczególnych cylindrach będą wartości od 1-7. Świece wymienione na oryginały, cewki raczej niemożliwe żeby wszystkie padły. Gdzie szukać przyczyny ? Napięcie odczytane po obd2 w aplikacji Torque Pro pro po odpaleniu pokazuje mi 13,3 V a po rozgrzaniu spada do 12,5V, czy to jest prawidłowe ? Może zapłony wypadają z powodu niskiego napięcia ? Edytowane 3 Sierpnia 2017 przez szmydu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Ja mam co prawda scenika i silnik 1.4 tce i też miewam wypadanie zapłonów na randomowych cylindrach. W tym że silnik jak u ciebie pracuje równo, nie trzęsie nic i nic się nie dzieje. Świece mam jak ty oryginalne wkręcone (na beru było identycznie, może troszkę więcej zapłonów wypadało ale one miały więcej przejechane). Zasadniczo nic z tym nie robię bo niczemu to nie przeszkadza i błędu też nie ma, a cewek nie podmieniam bo sa pierońsko drogie do tego silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmydu Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2017 Dzisiaj zauważyłem, że wypadanie zapłonu pojawia się tylko podczas zmiany biegów, dokładnie to po zmianie biegu w momencie puszczenia sprzęgła. Czasem wypadnie jeden a czasem dwa zapłony ale na różnych cylindrach. Nigdy nie wypada kilka zapłonów w tym samym cylindrze i pewnie dlatego nie pojawia się żaden błąd. Czy macie jakieś podejrzenie co może być przyczyną takiego efektu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Odczytane napięcia masz bardzo zaniżone. Zrób pomiary miernikiem na akumulatorze i na zapalniczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmydu Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2017 Napięcie wskazywane przez ELM'a to napięcie jakie dociera do ECU. Na akumulatorze jest dobrze, powyżej 13 V, więc to nie kwestia napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekr Opublikowano 2 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 Zdradzcie tajemnicę jakim programem odczytujecie wypadanie zapłonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmydu Opublikowano 2 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 Żadna tajemnica DDT4ALL, PYREN lub Torque na androida z dodatkiem Advanced Ex for Renault. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 2 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 Dnia 3.08.2017 o 15:39, szmydu napisał: Wypadnie jest na wszystkich cylindrach i raz więcej jest na drugim cylindrze a innym razem na 4 , 3 itd. Nie ma reguły. Czy paliwo w zbiorniku czyste z renomowanej stacji ?? Czy filtr paliwa, powietrza wymienione ?? Zalecam zmniejszyć odstęp na świecach , Sprawdzić poprawność łączy elektrycznych, sprawdzić styki, złączki, kostki, przeczyścić cały układ dolotu powietrza Dnia 20.08.2017 o 22:02, szmydu napisał: Dzisiaj zauważyłem, że wypadanie zapłonu pojawia się tylko podczas zmiany biegów, dokładnie to po zmianie biegu w momencie puszczenia sprzęgła. Sprawdzić stan czujników przy pedałach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmydu Opublikowano 2 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2017 Dolot uszczelniony i czysty. Filtry i świece zmienione. Raczej nie jest to kwestia paliwa bo dzieje sie tak na benzynie jak i na lpg. Co ciekawe na benzynie częściej. Odnośnie czujnika sprzęgła to nie brałem go pod uwagę bo myślałem że służy tylko do tempomatu. W astrze tak miałem ze jak nie było tempomatu to nie było tez czujnika na sprzęgle a samochód jeździł normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 3 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2017 Pozostaje zmniejszenie przerwy na świecach, ( jeżeli stan ich jest OK oraz jest LPG ) , poprawność łączy elektrycznych oraz wymiana czujnika położenia wału korbowego . Jest on chimeryczny, raz działa a raz nie , wprowadza szereg nieprawidłowości , musi być oryginał . Większość użytkowników LPG zmienia świece wraz z wymianą oleju i filtra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaBonafire Opublikowano 9 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2025 Witam, co było przyczyną wypadania? Zmagam się z dokładnie tym samym problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi