mrarek Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Posiadam takie 2 analizy zużycia oleju, wykonane na dostarczonym przeze mnie 2x oleju silnikowym z SCIII 1,5 dCi 110 KM. Analiza wykonana spektometrem z podziałem na pierwiastki. Moje pytanie - czy ktoś ma wiedzę, dane, jakie powinny być wartości zanieczyszczeń i zużyć metalicznych w oleju. Wiadomo - zużywa się wał i panewki. Jakieś zużycie miedzi i żelaza w tych analizach jest. Ale muszą być jakieś parametry odniesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 1 minutę temu, mrarek napisał: Ale muszą być jakieś parametry odniesienia. Trzeba zrobić analizę czystego ojeju, z fabryki. Takich danych nigdzie nie znajdziesz, to jest raczej tajemnica producenta, nieudostępniana. Na pewno w oleju będą ślady metali, szczególnie przepracowanym. Spodziewałbym zawartości metali na poziome tysięcznych części procenta. Możliwe również, że producent do oleju dodaje jakieś związki chemicznych zawierających metale w celu poprawienia właściwości oleju, np. polepszających smarowność, chyba tak to się nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Analizę czystego też mam - dla porównania. Chodzi mi o zawartość właśnie metali w oleju przepracowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Możesz to w jakiś sposób pokazać? Same wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2017 Robiłem dwa badania świeżego Elf Evolution FULL-TECH FE 5W/30 RN0720 i dwa przepracowanego po 10 kkm. Metoda badania: ASTM D6595-00:2011, wartości ppm Żelazo: olej świeży 1,1 pierwsze badanie (1,7 drugie badanie); olej przepracowany 18,6 pierwsze badanie (23,1 drugie badanie) Miedź: olej świeży 0,2 (0,3); olej przepracowany 3,3 (4,1) Cyna: olej świeży 3,7 (1,5); olej przepracowany 0,3 (1,2) Chrom: olej świeży 1,3 (0,7); olej przepracowany 2,6 (3,6) Aluminium: olej świeży 4,7 (4,6); olej przepracowany 9,0 (6,0) To oczywiście niektóre wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 A w jakich to jednostkach. Będę pisał z opóźnieniem, jestem na uropie a net tu taki sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Wartości ppm zgodnie z podaną normą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Po przeanalizowaniu tych wyników, mam poważne wątpliwości co do poprawności przeprowadzenia badania. Nie znam tej techniki, ale różnica wynosząca 30% (i więcej) wyniku, dyskwalifikuje takie badanie, niezależnie od użytej techniki pomiaru. Analizy śladowe są trudne, ale takie różnice? Norma podaje zdecydowanie mniejsze różnice wyników. Znalazłem coś takiego, po angielsku Table 1. Typical source of elements analyzed by spectroscopy in oil Metal Engine, Transmission, Gears Hydraulic Fluid Coolants Aluminum Al Pistons or Crankcases on Reciprocating Engines, Housings, Bearing Surfaces, Pumps, Thrust Washers Pumps, Thrust Washers Radiator Tanks, Coolant Elbows, Piping, Thermostat, Spacer Plates Barium Ba Synthetic Oil Additive Synthetic Fluid Additive Not Applicable Boron B Coolant leak, Additive Coolant Leak, Additive pH Buffer, Anticorrosion Inhibitor Calcium Ca Detergent Dispersant Additive, Water Contaminant, Airborne Contamination Detergent Dispersant additive, Water Contaminant, Airborne Contamination Hard Water Scaling Problem Chromium Cr Pistons, Cylinder Liners, Exhaust Valves, Coolant Leak from Cr Corrosion Inhibitor Shaft, Stainless Steel Alloys Corrosion Inhibitor Copper Cu Either brass or bronze alloy detected in conjunction with zinc for brass alloys and tin for bronze alloys. Bearings, Bushings, Thrust Plates, Oil Coolers, Oil Additive Bushings, Thrust Plates, Oil Coolers Radiator, Oil Cooler, Heater Core Iron Fe Most common of wear metals. Cylinder Liners, Valve Guides, Rocker arms, Bearings, Crankshaft, Camshaft, Wrist Pins, Housing Cylinders, Gears, Rods Liners, Water Pump, Cylinder Block, Cylinder Head Lead Pb Bearing Metal, Bushings, Seals, Solder, Grease, Leaded Gasoline Bushings Solder, Oil Cooler, Heater Core Magnesium Mg Housings on Aircraft and Marine Systems, Oil Additive Additive, Housings Cast Alloys Molybdenum Mo Piston Rings, Additive, Coolant contamination Additive, Coolant Contamination Anti-cavitation Inhibitor Nickel Ni Alloy from Bearing Metal, Valve Trains, Turbine Blades Not Applicable Not Applicable Phosphorous P Anti-wear Additive Anti-wear Additive pH Buffer Potassium K Coolant Leak, Airborne Contaminant Coolant Leak, Airborne Contaminant pH Buffer Silicon Si Airborne Dusts, Seals, Coolant Leak, Additive Airborne Dusts, Seals, Coolant Leak, Additive Anti-foaming and Anticorrosion Inhibitor Silver Ag Bearing Cages (silver plating), Wrist Pin Bushings on EMD Diesel Engines, Piping with Silver Solder Joints from Oil Coolers Silver Solder Joints from Lube Coolers Not Applicable Sodium Na Coolant Leak, Salt Water and Grease in Marine Equipment, Additive Coolant Leak, Salt Water and Grease in Marine Equipment, Additive Inhibitor Tin Sn Bearing Metal, Piston Rings, Seals, Solder Bearing Metal Not Applicable Titanium Ti Gas Turbine Bearing Hub Wear, Turbine Blades, Compressor Discs Not Applicable Not Applicable Zinc Zn Anti-wear Additive Anti-wear Additive Wear Metal from Brass Components Może to coś Ci rozjaśni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Co do poprawności badań to racze nie będę miał obiekcji. Przeprowadza to moja znajoma pracująca w dużej firmie transportowej. Mają własne dobre laboratorium. Muszę ją w takim razie zapytać o interpretację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi