yogin74 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Od kilku tygodniu podczas uruchomienia ciepłego silnika słychać przez sekundę metaliczne kliknięcie. Czasami po stronie pasażera słychać lekkie wycie na zimnym silniku. Z początku myślałem, ze to może turbina. Ale wczoraj wyło tak z 10km. Myślę, że to sprzegło alternatora. Ktoś może potwierdzić objawy ? A jeżeli to sprzegło alternatora, to może ktoś może doradzić model. Po aukcjach allegro wydaje mi się, że mam alternator Valeo. Trudno mi to sprawdzić bo 1.9dci jest okropnie zabudowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Jeśli to sprzęgiełko alternatora to wymieniaj jak najszybciej i nie jeździj dopóki tego nie zrobisz. W MII mi się zatarło ale zdążyłem zareagować w samą porę, na chwilę przed zerwaniem paska. U mnie to nie było wycie tylko takie głośne chrobotanie dochodzące właśnie z okolic alternatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogin74 Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Na 100% nie jestem pewien, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy. Jutro spróbuje się upewnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Mój mechanik ściągnął pasek osprzętu i odpalił na chwilę. Dźwięk ustał, a usterka została potwierdzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogin74 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 (edytowane) Tak przez telefon w warsztacie zasugerowali, że może to być koło pasowe wału. Koło pasowe po wymianie. Miało luzy. W moim aucie podobno alternator nie ma sprzęgła. Trochę trudno mi w to uwierzyć. Edytowane 25 Sierpnia 2017 przez yogin74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi