augi Opublikowano 12 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 (edytowane) Witam, Po przeczytaniu wszystkich wątków na forum pod kątem usterek szyb w Scenicu II, postanowiłem rozebrać drzwi w celu identyfikacji usterki i ewentualnie wymiany spinki/ślizgu. Jednakże po rozebraniu tapicerki, nie jestem w stanie stwierdzić przyczyny usterki. Dlatego zwracam się o pomoc. Opis usterki: Przednia lewa szyba w pewnym momencie spadła i nie reaguje na działanie sterownika. Słychać tylko ruch silniczka, napinanie i rozluźnianie się linki napędu szyby. Poniżej zamieszczam link do krótkiego filmiku pokazującego niesprawne działanie mechanizmu w moim aucie: Proszę o pomoc w diagnozie usterki. Jutro rano wrzucę zdjęcie spinki. Pozdrawiam, Darek Edytowane 13 Września 2017 przez augi dodanie zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 12 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2017 Miałem podobnie w Megane 2 po próbie siłowego otwarcia szyby (włamania). Wymieniłem komplet naprawczy wraz z prowadnicami - jedna rolka prowadnicy pęknięta, a druga tak wykrzywiona, że również się nie obracała i one stanowiły opór dla silnika, który jest zabezpieczony przed przeciążeniem. Praca linek była taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
augi Opublikowano 13 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Jabrze - dzięki za szybką odpowiedź. Wygląda na to, że spinka jest połamana, po porównaniu ze zdjęciami nowych części. ASO w Warszawie, wycenia nową na 27pln. Nie mają zestawów naprawczych. Chyba nie obejdzie się bez rozebrania mechanizmu i porównania z prawą stroną auta. Na pewno kupię spinkę oryginalną, bo Renault ją wzmocniło i jest dużo lepsza od zamienników. Czy ten zestaw naprawczy jest w porządku? : http://allegro.pl/zestaw-naprawczy-podnosnika-szyby-lewej-scenic-ii-i5572098454.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Kup pełny z szynami. Niewiele droższy, wszystko nowe i bardzo szybki montaż. Spokój na długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
augi Opublikowano 5 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Podsumowanie: Połamana spinka, nic więcej nie musiałem wymieniać. Niecałe 40PLN cena w autoryzowanym serwisie Renault w Warszawie. Cena za 2 spinki, lewą i prawą, sprzedawane są jako komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi