Ambos24 Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 (edytowane) Witam, a wiec od pewnego czasu zauważyłem ubytek płynu chłodniczego jak i ubytek oleju silnikowego. Ubywający płyn chłodniczy niby udało się zlokalizować i został uszczelniony kruciec wodny. Jednakże dzisiaj znowu zauważyłem ubytek plynu, dodatkowo zauważyłem ze górny przewód od chłodnicy jest bardzo twardy na rozgrzanym silniku. Ubytki oleju na 1000 km to około 800 ml. Pytanie jest takie. Co może być przyczyna takiego zachowania? Auto na rozgrzanym silniku na wysokich obrotach puszcza dymy w kolorze szaro-Niebieskim. Silnik 1.4 16v przebieg 183000 tys kilometrów tutaj dodaje filmik: Edytowane 14 Września 2017 przez Ambos24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 17 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 Auto masz od nowości ? Nieszczelności układu chłodzenia należy koniecznie wyeliminować, aby myśleć o dokładnej i trafnej diagnozie . Czy wskazania wskaźnika temperatury są prawidłowe w czasie jazdy ? Czy włącza się wentylator chłodnicy ? Czy górny przewód od chłodnicy jest gorący jak jest bardzo twardy na rozgrzanym silniku ? Przy takim przebiegu, nie zaszkodzi wymienić korek zbiornika wyrównawczego i jak stwierdzisz brak wycieków , odpowietrzyć dokładnie układ chłodzenia . Ubytki oleju na 1000 km to około 800 ml i auto na rozgrzanym silniku na wysokich obrotach puszcza dymy w kolorze szaro-niebieskim. Jest to b.dużo i na pewno nie pojawiło się znienacka. Prawdopodobnie uszczelniacze zaworów do wymiany plus zastosowanie oleju ; VALVOLINE MaxLife 5W40 SYNTHETIC . Jeżeli to nie pomoże to w następnej kolejności będzie konieczność wymiany pierścieni tłokowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ambos24 Opublikowano 18 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Niestety nie, auto kupiłem 3 miesiące temu. Kilka dni temu mechanicy zastosowali olej 10w 40 elf, ponieważ jak stwierdzili przy takim przebiegu powinien już na takim jeździć. Wskazania temperatury są prawidłowe. Górny przewód od chłodnicy jest ciepły, wentylator odpala, przewód jest dosyć twardy, ale po dłuższej jeździe dopiero. Ale da się go spłaszczyć dwoma palcami. Właśnie myślałem ostatnio o wymianie tego korka. Dzisiaj wymieniłem korek od układu chłodzenia i nie ma już takiego dużego ciemnienia w układzie. Przynajmniej po przejechaniu 30 km nic nie wzrosło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Dopóki nie zrobisz uszczelniaczy zaworowych ( jak najszybciej ) i będzie takie duże zużycie to taki olej może być. Po naprawie trzeba stosować dobry olej, jeżeli chcesz pojeździć autem. Im starszy silnik tym obsługa powinna być b.konkretna i przy użyciu markowych części. Poczytaj o tym zalecanym oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ambos24 Opublikowano 18 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Jasne, niby z serwisu renault polecali mi właśnie tej olej przy tym przebiegu, wiec tym się sugerowałem. Moj brat z reszta w clio w tym samym silniku tez ma taki olej i jest zadowolony, ale po zrobieniu tych uszczelniaczy zaworowych przejdę na ten olej. Narazie szukam jakiegoś dobrego w miarę taniego mechanika w okolicach Katowic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Dobry i tani to sprzeczność jak woda i ogień. Zobacz tu ; śląskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ambos24 Opublikowano 19 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Okej, a jak mam porządnie odpowietrzyć układ chłodzenia ? Bo nigdzie nie umiałem tytoriala znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mih00 Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Co to ma za znaczenie czy wlejesz 10W40 czy 5W40 cz tez 0W40, każdy z tych olejów po rozgrzaniu pozostawia tej samej grubości film olejowy. A jak słyszę, że przy 200KKm to się wlewa inny olej to mi się nóż w kieszeni otwiera na takie porady. Jak auto bierze olej to się robi remont a nie zalewa jakimś klajstrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Ambos24 ; Jest taka opcja szukaj w google , np; Odpowietrzenie megan mih00 . Co to ma za znaczenie czy wlejesz 10W40 czy 5W40 czy też 0W40, Kolego , poczytaj ; Jaki olej do 1.4 16V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mih00 Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Jak dla mnie to przecież możecie zalewać nawet roślinnym. Jest mi to obojętne to nie moje auto, przy ujemnych temperaturach to można 10W ciąć w plastry. Ale tam każdy leje to co uważa za słuszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ambos24 Opublikowano 19 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Czy pan czyta ze zrozumieniem ? Mechanik zajmujący się od kilkunastu lat renaultami wlał mi taki olej do silnika. A ja odnoszę wrażenie ze pan ma do mnie jakieś pretensje. Przejadę 1000 km na tym oleju i dam znać czy coś się zmieniło. Przy -20 stopniach na tym samym silniku odpalałem clio. Nic a nic się nie dzieje. Do dnia dzisiejszego nie bierze nic oleju do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Cytat Mechanik zajmujący się od kilkunastu lat renaultami wlał mi taki olej do silnika. Właśnie najczęściej mechanicy starej daty powielają te mity. Nie zdziw się, jak przy następnej wymianie usłyszysz, że przy tym przebiegu musisz zalać 15w40. Serio, gdybym ja teraz usłyszał taką radę, to odwróciłbym się na pięcie i to byłaby moja ostatnia wizyta u takiego "mechanika". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ambos24 Opublikowano 19 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Okej, w takim razie jakim cudem w różnych miejscach gdzie się wystawia opinie na temat tego warsztatu maja 4,8 na 5 ? Opini chyba ze 260. Nie chce u niego robić remontu jakby co, bo jest mega drogi. I tak jakby zauważyłem ze silnik na tym oleju chodzi o wiele lepiej. O wiele mniejsze drgania są na samej budzie itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 A jak to jest, że PiS ma ponad 40% poparcia? Tak na serio: gwarantuję Ci, że jeśli zalejesz 15w40 to silnik będzie pracował jeszcze lepiej! A jak dolejesz ze 2 moto-doktorów, to w ogóle będzie szał. Podstawowe pytanie: jak długo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ambos24 Opublikowano 19 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Stary ten silnik ma prawie 190 tys. Jak dojedzie do 250 to będzie bardzo dobrze ;) a co do reszty to coś nie co znam się na motoryzacji i wiec co to jest olej mineralny i motodoctor. Olej półsyntetyczny jest polecany do tego silnika i nawet w specyfikacji jeta to napisane. Ale jak zrobię te uszczelniacze to zmienię na 5w40. Swoją droga te oleje różnią się tylko tym ze w zimnych temperaturach inaczej. Poniżej -20 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi