luc4s Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 (edytowane) Temat dotyczy megany II phII nie wiem dlaczego nie ma takiej na liście ... Pierwszy raz pojawił mi się ten komunikat na autostradzie jakoś w połowie lipca, drugi raz w ten weekend. W obu przypadkach okoliczności podobne: -prędkość ok 140 km/h -6 bieg -autostrada -padający deszcz -paliwo zatankowane na Orlenie (przeważnie tankuję na Statoilu) Pojawia się komunikat "Sprawdź wtrysk", zapala zółta kontrolka i odcina mi obroty do 2200. Po zatrzymaniu i restarcie silnika auto ponownie ma moc, a komunikat znika. W weekend pojawil mi sie ten komunikat zaraz na początku podróży, później zrobiłem jeszcze w sporej ulewie 200 km i nie ma problemów. Miał ktoś taką przypadłość? Turbina nie leje, nie gwizda, auto na co dzień ma taką samą moc. Edytowane 11 Października 2017 przez luc4s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 Biopaliwo na Orlenie-on tego nie lubi. W Lali mi wyskakuje emisja spalin. Moc ma jednak mniejsza, lecz jak jej nie potrzebujemy nie zwracamy na to uwagi. Miałem w bieżącym roku dwa razy latem. Dzieje się to ok 20-30 km po tankowaniu. Mam po chipie i u mnie przy 1900 obr. jak mocno przycisnę gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 (edytowane) Czyli należy rozumieć, że ten komunikat pojawia się tylko przy wcześniejszym zatankowaniu paliwa na Orlenie i nie w żadnym innym przypadku. Dobrą metodą w przypadku tankowania paliwa niepewnego pochodzenia, aby wlewać nie więcej paliwa niż jest w zbiorniku . Należy zatankować paliwo sprawdzone i obserwować Edytowane 19 Września 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luc4s Opublikowano 19 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 No może to zbieg okoliczności, ale na razie dwa razy stało się to po zatankowaniu paliwa na Orlenie, a następnie śmiganiu autostradą. W pierwszej sytuacji, jeździłem trochę wcześniej po mieście, potem autostradą zrobiłem 160 km i dopiero wyskoczyło, w drugiej, przejechałem w jeździe miejskiej ok 30 km i potem na autostradzie po 5 km wyskoczyło. W obu przypadkach Orlen, ale stacje zupełnie różne. W obu przypadkach nie Verva tylko Eco-Diesel. Już więcej tego ścierwa nie będę tankował i zobaczę, czy problem wystąpi. Tankowałem też wcześniej sporo na Lotosie i tam wszystko było ok. Statoil, obecnie CircleK też ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luc4s Opublikowano 11 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Minął miesiac, co prawda autostradą nie jechałem od tamtego czasu, ale trochę po Krakowie i problem na razie się nie pojawił. Zalałem teraz Megane paliwem z Circle K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi