mary22 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 @aniewa najlepsze w tym wszystkim jest, że turbinę miałem ściągną i czyszczoną i kierownica chodziła dobrze. Walcze z tym ustrojstwem już chyba 3 lata, w czasie jazdy samochód nie traci na mocy, ale ten błąd jest denerwujący i na pewno nie wyskakuje bez przyczyny :( Zacząłem od turbiny, później wymiana przepływki, filtra powietrza, filtra paliwa, podmiany czujników o których wspomniałem wcześniej, przerobienie przewodów paliwa, aby zlikwidować piane na powrocie, test przelewowy. A ta uparta Renia dalej wywala mi błąd, zapomniałem też wspomnieć o błędzie, przy mocnym dociśnięciu gazu "STOP - injection fault", ale tu trzeba mocno mu przywalić, aby wyrzucił ten błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 7 minut temu, mary22 napisał: przy mocnym dociśnięciu gazu "STOP - injection fault", ale tu trzeba mocno mu przywalić, aby wyrzucił ten błąd To ewidentnie wina zaworków przelewowych, przy tego typu usterce zawsze wyrzuca "injection fault". "Check injection" przeważnie spowodowane jest z nieodpowiednim doładowaniem. Też walczyłem w swoim poprzednim scenicu z podobnym komunikatem i wymieniałem czujnik ciśnienia doładowania, elektrozawór turbiny a problem definitywnie rozwiązało czyszczenie kierownicy w turbinie. W Twoim przypadku może masz już zużytą pompę podciśnienia lub nieszczelne wężyki podciśnienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 1 godzinę temu, aniewa napisał: Jak nie masz piany to nie ma sensu kombinować z przewodami i gruszką bo to nie jest przyczyną komunikatu check injection. Nie lekceważył bym ; - pęcherzy powietrznych pomiędzy filtrem paliwa a pompą, - zabrudzonym paliwem z dużą ilością wody , benzyny, - nie markowym filtrem paliwa, - zaśniedziałymi złączami na regulatorze wydatku paliwa czy na wtryskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mary22 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 51 minut temu, aniewa napisał: W Twoim przypadku może masz już zużytą pompę podciśnienia lub nieszczelne wężyki podciśnienia. Wężyki też mam wymienione na sylikonowe, możliwe za pompa Vacuum nie ogarnia, ale tu nie mam doświadczenia z wymianą niestety :( Kiedyś ktoś wspominał na forum, że może takie błędy też powodować potencjometr pedału gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 49 minut temu, mary22 napisał: Kiedyś ktoś wspominał na forum, że może takie błędy też powodować potencjometr pedału gazu Nie sądzę by to był pedał gazu, pewnie silnik by przerywał. Jak masz tempomat to możesz spróbować jazdy na tempomacie, wówczas pedał gazu nie bierze udziału w sterowaniu silnikiem. Wymiana pompy vacu jest banalnie prosta. Możesz też odłączyć przepływomierz, błędu na desce nie będzie a sprawdzisz czy on nie powoduje problemów. Przy zaślepianiu egr sprawdzałeś czy rurka w kształcie fajki od egr do kolektora ssącego nie jest zawalona nagarem? Kiedyś spotkałem się z przypadkiem, że miała prześwit o średnicy dwugroszówki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mary22 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Przepływkę też wymieniałem i z tym kombinowałem, bez efektu lub efekt był tylko na parę dni i błąd znowu się pojawiał. Rurkę od EGR dokładnie wyczyściłem, wiec to tez odpada, sprawdzę tak jak radzisz tempomatem dodając gaz z panelu na kierownicy i zobaczę czy wywali błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mary22 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Dnia 16.12.2019 o 17:51, aniewa napisał: Przelewy nie są rewelacyjne ale da się z nimi jeździć. Nie powinny powodować błędów ale pomału szykuj kasę na wymianę zaworków. @aniewa ile powinno być w zbiorniczkach, aby uznać że przelewy są ok? Przypomnę ze test trwał 4min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Przy naprawdę dobrych wtryskiwaczach nie nakapie więcej niż 6-10 ml po dwóch minutach. Albo i mniej. Norma renault przewiduje do 30 ml po dwóch minutach specjalnego cyklu uruchamianego clipem. Jest tam zaprogramowany wzrost obrotów i praca na biegu jałowym. Edytowane 5 Stycznia 2020 przez aniewa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mary22 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Dziękuje za informację, czyli teoretycznie w każdym mam zaworek do wymiany? Czy tylko zająć się tym co więcej leje o 10ml względem reszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Dopóki dobrze odpala nie wyrzuca błędu iniection fault przy mocniejszym dodawaniu gazu to nic nie rób. Wymienia się zazwyczaj ten co mocno leje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mary22 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Niestety, ale przy mocniejszym "depnieciu" jest STOP+Injection fault, nie bede inwestował we wszystkie wtryski skoro jeden moze wyeliminować błąd. Zaworek wymienię sam, bo nie jest to skomplikowane, wtryski były wcześniej wyciągane do czyszczenia, wiec z wyciągnięciem nie będzie problemu. @aniewa zaworek oryginalny, czy pokusić sie o zamiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Raz w życiu kupiłem dwa chińskie i od razu się z tego wyleczyłem. Wtryskiwacze nawet nie zagadali a gwarancja na zaworki miała dwie strony formatu A4 różnych obwarowań. Kupuj tylko oryginał, wymiana naprawdę prosta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mary22 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 No to mnie przekonałes, jak masz jakiś potwierdzonych sprzedawców to daj znac, bo na Allegro pełno niby oryginałów, co później okazuje sie, że towar jest chińską podróbką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Ponad 5 lat temu kupowałem zaworki jak jeszcze zajmowałem się regeneracją układów paliwowych delphi po opiłkach. Teraz tym się nie zajmuję i nie wiem który sprzedawca co oferuje. Przejrzałem oferty i i to co kupowałem wyglądało jak np. w TEJ ofercie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mary22 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Dzięki za pomoc, zamowie zaworek i po wymianie wstawię wynik testu przelewowego, sam jestem ciekawy jak wtrysk bedzie ulewał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi