fulrafal Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Kupiłem megane 2. Od samego zakupu nie działają lusterka zewnetrzne. Nie składają się, nie podgrzewają, nie można regulować i nie jest nawet podświetlony przycisk regulacji. Jakieś sugestie ? Pomysły? bezpiecznik w kabinie 7,5A sprawdzony u jest ok. Gałkę do regulacji kupiłem nową ale bez rezultatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Ponieważ kupiłeś i nie wiadomo co ktoś kombinował, to zacznij od zdjęcia trójkąta osłaniającego kostkę lusterek (czarny trójkątny plastik w rogu szyby - trzeba ciągnąć mocno). Po zdjęciu wyciągnij kostkę i zobacz ile pinów jest w złączu od strony lusterka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fulrafal Opublikowano 5 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Osłonę zdemontowałem. Kostki chyba nie da się wypiąć bez demontażu tapicerki z drzwi. Do kostki dochodzi wiazka kabli. Jutro spróbuje na spokojnie. Ale ogrzewanie lusterk włącza sie razem z ogrzewaniem tylnej szyby a nie działają oba lusterka także może usterka jest gdzies przy zasilaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Najczęściej, jak nie grzeją lusterka to po prostu są przepalone maty grzewcze w tych lusterkach. Nie wiesz od kiedy nie działają, może psuły się w odstępach paru lat. Najlepiej podważ wkłady lusterek i je wyjmij. Podłącz miernik pod końcówki wtyczki i zobaczysz czy jest prąd. Najmniej z tym pracy. Co do kostki od lusterek to jak dobrze pokombinujesz to po wygięciu gąbki na kablach i podważeniu zatrzasku da się je wyjąć bez zdejmowania tapicerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fulrafal Opublikowano 6 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 OK. Dziś sprawdzę. Dziwi mnie trochę fakt że nie grzeją, nie składają sie i nie można ich regulować. Przełącznik również nie jest podświetlony. Także nawet jak mata jest przepalona to co z pozostałymi objawami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 6 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 Przełączniki były też w wersjach bez podświetlenia. Jak nie znasz historii auta to np. po naprawie (np. kolizji) kupili najtańsze wersje lusterek bez składania i grzania lub np. wymieniali instalację i kupili inne wiązki w drzwiach lub coś połączyli nie tak. Dopóki nie sprawdzisz wiązek to się nie dowiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fulrafal Opublikowano 7 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2017 Pogrzebalem trochę przy bezpieczniku 7,5A i jak się okazało nie dochodzi do niego napięcie. Po podaniu napięcia z innego bezpiecznika lusterko zacząło pomału ożywac tzn można było regulować. I moje pytanie skąd dochodzi napięcie spod maski do bezpiecznikow w kabinie? Jak zdiagnozować usterkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 W dziale pliki masz schematy elektryczne. Do tego bezpiecznika dochodzi napięcie z modułu UPC (z pod maski) ze złącza PPH1 (złącze 4-ścieżkowe) SZARE - pin nr 2 (biały przewód - lub z białym kolorem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fulrafal Opublikowano 9 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 (edytowane) Dziekuję bardzo za informację. Mam nadzieję że dla kolegi będą pomocne bo dla mnie to czarna magia :). Będe wdzięczny za podpowiedź który plik dot. mojego przypadku i będzie mi pomocny. Edytowane 9 Października 2017 przez fulrafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Plik z najbliższą datą produkcji twojego samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Niezupełnie, wytłumaczę to obrazowo. Data produkcji samochodu to załóżmy grudzień 2008. Mamy dwa pliki NT coś tam 1 - wrzesień 2008 NT coś tam 2 - marzec 2009 Interesuje nas plik NT coś tam 1, ponieważ po tym okresie została wprowadzana jakaś, zwykle niewielka zmiana, tyle, że trudno powiedzieć czego konkretnie dotyczyła. Nie udało mi się do tej pory dojść co konkretnie zmieniono. Drugi plik to kolejna zmiana i wszystkie wypuszczone z fabryki auta, po tej dacie, mają instalację elektryczną zgodną z tą zmianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebsw Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Rafał czy udało Ci się rozwiązać problem? Mam to samo co Ty? Możesz podzielić się rezultatem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi