dr_StrangeLove Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Kilka miesięcy temu wymieniałem płyn chłodniczy. Jako że temperatury zaczynają spadać do kilku stopni zaobserwowałem dziwne objawy a mianowicie silnik niedogrzewa się do 90st. Strzałka temperatury wystaje lekko ponad jedną kreskę. Jak wspomniałem problem pojawił się dopiero teraz (latem nie było problemu). Stąd moje pytanie czy problem jest tylko i wyłącznie w termostacie? Czy może mieć to związek z niewłaściwym odpowietrzeniem ukłądu? Jak diagnozować termostat? I co najważniejsze gdzie jest termostat w silniku M9R700 - przejrzałem chyba wszystkie instrukcje serwisowe i nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Bardzo możliwe, że to termostat. Przerabiałem to w1.4, teraz w 2.0 PB chyba czeka mnie to samo. Powinien być pomiędzy blokiem a akumulatorem, przyczepione do bloku czarna obudowa gdzie idą wszystkie węże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Masz otwarty termostat. Po odkręceniu trzech śrub z prawej strony silnika ( czarny mieszacz ) - bardzo dobry dostęp - odciągasz razem z wężami i widzisz gniazdo w kadłubie głowicy. Wyciągasz i wymieniasz, odpowietrzasz grawitacyjnie do czasu wypłynięcia płynu z wężyka ogrzewania (Ogrzewanie w pełni otwarte przed zgaszeniem silnika) Zamykasz zaworek jeśli będzie wypływać. Zapalasz samochód i na wolnych obrotach podnosisz temperaturę.- Myślę że mój opis jest zbędny. Mam 2,0 dci . U mnie czujnik temperatury zaczął cieknąć i zmuszony byłem wykonać te same czynności. Do uzupełnienia bańka czterolitrowa. Trochę Ci zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colt1255 Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Miałem identyczny problem. Po wymianie termostatu wszystko było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr_StrangeLove Opublikowano 3 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Czyli jeśli dobrze zrozumiałem, do wymiany nie muszę ściągać koła? Można od góry wszystko wymienić? I nie do końca rozumiem po po co 4 litry płynu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Termostat jest pod mieszaczem ( od strony sprzęgła). Do uzupełnienia w Espace potrzebowałem prawie trzy litry. Myślę, że w Megane nie będzie dużo mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi