meganica Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Witam, W ostatnich dniach wymieniałam przekładnie kierowniczą, po czy pojechałam na geometrię 3D. W załączniku przedstawiam jej wynik. Nie jest szczególnie zachwycający zapewne bo sporo danych czerwonych. Pan, który robił geometrię zasugerował, żeby za 10 tys. km podjechać i sprawdzić czy się pogorszyło. Samochód prowadzi się dobrze, nie widać by opony były ścięte, nie ściąga go w żadnym kierunku, nie myszkuje po drodze. W zawieszeniu wcześniej były wymieniane sworznie, a teraz kompletna nowa przekładnia TRW z drążkami i końcówkami. Zastanawiam się czy te odchyłki poza zakresem są mocno złe (nie potrafię samodzielnie poradzić sobie z analizą tych wartości) czy to początek końca mojej radości z tego samochodu i trzeba będzie pomyśleć o zmianie samochodu. Będę wdzięczna za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Niestety prawy tył masz źle. Szkoda tej opony bo pół minuty to już na oko widać. Robią to na geometrii za dodatkową opłatą, ale pewnie nie było porządnego mechanika. Resztę masz bardzo dobrze i nie trzeba myśleć o zmianie samochodu. Zbieżność całkowita 0,00 to rewelacyjny wynik. Podjedź jeszcze raz i porozmawiaj o tym tyle. Wystarczy, że podłączy prawą stronę. Tam coś było wcześniej robione lub się dzieje na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganica Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Nie bardzo rozumiem bo prawy tył jest na zielono, lewy tył jest na czerwono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Lewy tył masz blisko zera, bo 0,03 stopnia błędu, to pomimo, że jest na czerwono jest dobrze. Na prawym ledwie się zmieścił w normie. Sprawdziłem, że nic z tym zrobić nie idzie, czyli tak trzeba jeździć,. Może któraś sprężyna jest krótsza. Dopóki tył nie hałasuje na nierównościach nic z tym nie rób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganica Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Ok, tył zostawiam w spokoju. Bardziej martwi mnie przód ponieważ o ile zbieżność jest ładnie na zielono, to niestety pozostałe parametry przodu wyglądają kiepsko bo na czerwono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Dużego pola manewru nie masz. Jedyna regulacja, w całym zawieszeniu, jaka jest możliwa w Megane 2 to regulacja zbieżności. Pozostaje jedynie szukać luzów. Ale pewnie diagnosta zanim zaczął pracę, dokładnie to sprawdził, przynajmniej powinien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Jest wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganica Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Chyba jednak nie bardzo sprawdził. Cała operacja trwała 10 minut łącznie z założeniem sprzętu na koła, zdjęciem, regulacją na drążkach/końcówkach, zrobieniem wydruku i skasowaniem stówki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 A czy podnosił przód do góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganica Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Początkowo podczas pomiaru przednie koła stały na takich metalowych okrągłych elementach umieszczonych na kanale, potem przetoczył samochód o jakies 30 cm żeby przednie koła nie stały na tych elementach (nie bardzo wiem jak mam to określić;)). Nie dźwigał przodu do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi