Mateusz90 Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) Witam. Jadąc dziś do pracy zapalił mi się czek(kluczyk) kontrolka chyba od pompy ( wszystko pomarańczowe) no i komunikat : Sprawdź układ wydechowy. Samochód ma przejechane 130000 z groszem silnik 1.5 dCi 110 km rok 2009/10. Zero objawów wszystko działa jak należy zgasiłem go odpaliłem i nadal się kontrolki palą. Macie jakiś pomysł co moze być przyczyną takiego stanu rzeczy?? Nie tankuje jakiegoś słabego paliwa zawsze Orlen/bp olej zawsze na czas wymieniony. Pierwszy raz takie coś widzę na oczy i nie mam pomysłu czy mogę z tym jeździć czy od razu szukać przyczyny ehhh.... Prosił bym o pomoc w tej sytuacji Z góry dziękuję Edytowane 18 Listopada 2017 przez Mateusz90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) Taka dygresja: "nie tankuję jakiegoś słabego paliwa" oraz "zawsze orlen" to sprzeczność. Na CLIP nie możesz podjechać? Edytowane 18 Listopada 2017 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz90 Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Po pracy mam zamiar jechać podłączyć o ile coś będę miał czynne. A nie wiesz co mogło by być przyczyną bo samochód normalnie jeździ tylko w oczy boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Nie wiem. Nie miałem nigdy takiego komunikatu (czasami świecą różne inne) ale jak na pomarańczowo, to do poniedziałku przeżyjesz. A wtedy CLIP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz90 Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 No mam taką nadzieję. Tylko denerwuje takie coś a samochód gdyby nie to to super się spisywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 (edytowane) Temat wielokrotnie poruszany na forum. Komunikat, sprawdź układ wydechowy oznacza, że skład spalin w układzie wydechowym jest nieprawidłowy. Na skład spalin ma wpływ praca układu; wtrysku paliwa, dolotowego, prądowego. Trzeba jechać na clipa, aby bardziej sprecyzować usterkę. Wstępnie można sprawdzić ; -kiedy był wymieniony filtr paliwa, powietrza? -czy było dużo jazd po mieście? -czy świece grzeją ? -czy zachowana jest szczelność układu dolotowego? Edytowane 18 Listopada 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz90 Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Po mieście raczej rzadko chodź się zdarza przeważnie 30 km do pracy ciągiem i z powrotem robię. Filtr paliwa i powietrza wymieniany wraz z ostatnią wymiana oleju jakieś 9 tysi temu a szczelność nie wiem muszę sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Często się zdarza, że w baku i filtrze paliwa jest syf, mimo że klient twierdzi, że niedawno go zmieniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz90 Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Temat ogarnięty przytkalo na chwilkę dwa wtryski dlatego błąd wywaliło a samochód jeździł normalnie muszę filtr paliwa wymienić i jakiś uzdaczniacz mi dali do ropy( niby czyści ) czas pokaże. Dzięki za podpowiedzi przy okazji znalazłem delikatny wyciek z doładowania turbo na złączce będzie trzeba to usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Dolewaj olej 2T do paliwa, a nie środek czyszczący ( ścierny ), jeżeli chcesz jeszcze trochę pojeździć ta furą. Warto sprawdzić czystość paliwa w zbiorniku oraz na odcinku 150 km do 200 km dać po garach ( wysokie obroty silnika ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 5 godzin temu, Mateusz90 napisał: przytkalo na chwilkę dwa wtryski Jeśli przytkało na chwilkę, to co ma preparat do czyszczenia? Raczej jakieś mikropaprochy się dostały. Wina filtra? Preparat do czyszczenia nie usuwa cząstek stałych w paliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz90 Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Widocznie przytkalo bo jak by zatkało to nie dało by się jechać... Już raz miałem kiedyś taki przypadek gdzie zatkalo mi jeden silnik wpadł mi w tryb awaryjny i się nie dało jechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi