adamand1 Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Witajcie, Chciałbym zapytać użytkowników Megane 3 1,4 TCe o ich doświadczenia ze sprzęgłem. Moja megana ma najechane 170 tys. i od ok 10 tys. mam takie objawy, że podczas ruszania (delikatnego, z pół sprzęgła) mam dziwne drgania, szarpanie itd ... samochód ogólnie jeździ normalnie ale samo sprzęgło bierze bardzo wysoko. Pytanie brzmi czy to już koniec sprzęgła ? czy przy tej okazji dwumasa też jest już wyeksploatowana ? Generalnie na wolnych obrotach nie ma drgań, w czasie jazdy również ich nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukasz32 Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Cześć,no to widzę że nie jestem sam,mam takie same objawy jak opisujesz z tym że u mnie po jakiś 4-5 ruszaniach jak silnik już troszkę złapie temp.to zanika i jest już ok,też tak masz? Co to może być,nie mam pojęcia sam jestem ciekaw,sprzęgło? trochę szybko mam 62tys.przebiegu. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Wymień olej w skrzyni biegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamand1 Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 biegi same w sobie wchodzą i działają płynnie więc nie wiem czy to ma jakieś powiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trybik Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 U mnie przebieg 102k km i: - skrzynia do remontu (wymieniałem olej w skrzyni) bo wyje ; - dwumasa do wymiany ; - drgania na kierownicy ; - przy ruszaniu na zimnym, szczególnie w chłodne i wilgotne dni mam identyczne objawy jak koledzy powyżej (po paru ruszeniach problem ustaje); - przy mocniejszym wciśnięciu gazu ew. po przekroczeniu 2k rpm silnik głośniej pracuje (buczenie) ; - na biegu jałowym słychać metaliczne "klepanie" po wciśnięciu sprzęgła ustaje. Zastanawiam się czy dwumasę kupować nową czy używkę, bo podobno w 1.4 TCe tak często nie padają, szczególnie przy tak niskim przebiegu. Pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 Podpytaj kolegę Witmana - on ma doświadczenie w tych sprawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Dnia 22.11.2017 o 09:37, adamand1 napisał: Moja megana ma najechane 170 tys. i od ok 10 tys. mam takie objawy, że podczas ruszania (delikatnego, z pół sprzęgła) mam dziwne drgania, szarpanie itd ... samochód ogólnie jeździ normalnie ale samo sprzęgło bierze bardzo wysoko. Auto masz od nowości? Branie sprzęgła b.wysoko - to może być tarcza do wymiany. Ruszasz ostro czy delikatnie? Poduszki silnika i skrzyni - do sprawdzenia, a olej w skrzyni do wymiany. Edytowane 3 Grudnia 2017 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamand1 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 nie wiem czy to ma coś wspólnego ale jak wymieniałem teraz tarcze i klocki (przód +tył) to przy okazji wymieniłem też płyn hamulcowy i u mnie o dziwo wpłynęło to na poprawę pracy sprzęgła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi