adamand1 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Cześć, moja renia ma przejechane już ok 165 tys. km / czasami, szczególnie na zimnym silniku biegi lekko haczą. Zastanawiam się nad wymianą oleju w skrzyni biegów. Czy warto to zrobić ? pytam ponieważ opinie są różne, a więc czy warto ? i jeśli tak to jaki olej i ile go powinno wejść ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Co to za pytanie w ogóle ?:D A olej w silniku pan wymienia ?:D Wszędzie gdzie jest olej trza go wymieniać. Nie będe tu referatów prawił ale wymienić nie zaszkodzi. Sam wymieniłem i lepiej zaczęły wchodzić biegi. W skrzyni TL4 (6 biegów), delikatne haczenie przy wbijaniu biegów to jest norma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Warto, a nawet trzeba, wbrew powszechnej opinii (zwłaszcza ASO i producenta). Mnie biegi nie haczyły, ale i tak wymieniłem przy 150k przebiegu. Olej zalecany to TRANSELF NFJ 75W80, pojemność skrzyni to 2L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Jeśli masz zamiar jeździć autem dłużej niż pół roku, to zdecydowanie warto to zrobić przy przebiegu ok. 150k km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trybik Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 2 godziny temu, Laros napisał: ...pojemność skrzyni to 2L. Wymieniałem olej w swojej TL4-A032 w sierpniu i weszło dokładnie 2,6 L oleju (wg. serwisówki tyle ma wejść i zresztą tyle spuściłem starego oleju). Zalecana wymiana oleju w skrzyni co 50k-70k km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 tyle jeśli chodzi o serwisówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trybik Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zasada jest prosta - wlewasz tyle oleju ile spuszczasz. Weszło 2,6 L. Poza tym, skrzyń TL4 jest parę modeli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Cytat Zasada jest prosta - wlewasz tyle oleju ile spuszczasz. To raczej słaba zasada - co jeśli ktoś wcześniej przelał? W przypadku skrzyń, mostów i innych reduktorów zasada jest raczej inna. O ile nie ma bagnetu, to leje się tyle, aż zacznie się wylewać. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której wlewam 1l oleju, zaczyna mi się lać po rękach (bo jest osiągnięty poziom wylewu), no ale doleję jeszcze 0,5l, bo tyle wcześniej wyleciało ;) Edytowane 4 Stycznia 2018 przez niebianskaskurwoala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trybik Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zbędne OT ale - jeżeli nie ma żadnych wycieków ze skrzyni a olej nigdy w niej nie był zmieniany to wlewam go tyle ile zlałem i nie ma możliwości, żebym wlał go za dużo. Proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 U mnie do przelania weszło jakieś 2,7 l. Producent dla tej skrzyni podaje dwie różne pojemności - w zależności czy napęd jest na przód czy 4 koła. Zalany Fuchs Titan Sintofluid - przejechane jakieś 7 tys. km i jak na razie nic negatywnego się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trybik Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Ja jestem świeżo po remoncie skrzyni i weszło dokładnie 2,67 L oleju w skrzyni TL4–A-032. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi