Rafiq08 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Cześć, od niedawna jestem posiadaczem Megane II. Chciałbym znaleźć rozwiązanie pewnego problemu: - podczas powolnej jazdy na bardzo mocno skręconych kołach z przodu dobiega dźwięk zbliżony do "ocierania" - trochę tak jakby opona ocierała o nadkole - sprawdziłem, nie ma żadnych śladów otarć, - łożyska wyeliminowałem (może niesłusznie), bo podczas normalnej jazdy w mniejszych i większych zakrętach z różnymi prędkościami jest cisza, przy gwałtownym skręcaniu kierownicą i wężyku też, - układ hamulcowy w stanie nienagannym. Wspomaganie działa bez żadnego problemu. Auto jest również po sprawdzeniu zawieszeniach, zero luzów, stuków, puków, a amortyzatory trzymają dobrze i równo. Gdzie dalej mogę szukać problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafiq08 Opublikowano 12 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2018 Witam ponownie, podbijam temat. Tydzień temu zostały wymienione łożyska na przodzie po obu stronach na komplety od SKF. W aucie jest ciszej trochę, ale przy skręcaniu dźwięk nadal się pojawia. Pojechałem na opuszczony parking i tam postanowiłem "sprawdzić" nowe łożyska - opony zaczynały już piszczeć, a w aucie nadal cicho. Wyjeżdżając z tego parkingu cisza, następnego dnia znów to samo (pojawił się ten denerwujący dźwięk). Znów potestowałem i zauważyłem, że: - jeśli mam skręcone koła i jadę ze stałą prędkością to jest cicho, - jeśli mam skręcone koła i powoli przyspieszam to również jest cicho, - jeśli mam skręcone koła i przyspieszę nieco mocniej to dźwięk się pojawia i tak samo przy hamowaniu silnikiem czasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megi2005 Opublikowano 13 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2018 zobacz odważniki półosi możne któryś przy skręcie ociera się gdzieś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Końcówka kierownicza ociera o felgę - zamieniona lewa z prawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi