Andrzej-2010 Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 49 minut temu, kroczykunocy napisał: Panewek nie było. Katalizator był pusty. Kolego, zrobiłeś b.duży błąd kupując auto bez fachowego sprawdzenia. Nie wiadomo jakie tam jeszcze wyjdą " kwiatki " Silnik bez problemu pali rano na mrozie, bo nic nie napisałeś na ten temat. Z tego co napisałeś, to koniecznie jest wg.mnie ; - wymiana EGR na sprawny lub jego zaślepienie, - wykonanie próby przelewowej wtryskiwaczy, - układ dolotowy był czyszczony to zakładam że jest szczelny. Aby nie ponosić zbytnich/niepotrzebnych kosztów, konieczny kumaty mechanik z clipem celem ; - określenia i usunięcia usterki, - pomiaru luzów na zaworach, - określenia prawidłowości remontu, - czy był wymieniany rozrząd ? Serwis na śląsku ; śląskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kroczykunocy Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Silnik pali bez problemu. Było -16 i zapałił. Rozrząd był wymieniany. Jadę w poniedziałek do innego mechanika, który zajmuje się przede wszystkim renówkami. Zobaczymy co powie. Wiem, że popełniłem błąd i nawet nie próbuje się tłumaczyć z niego. Teraz zostało mi zrobić to auto i jeździć aż padnie bo z miłą chęcią bym sie go pozbył ale zbyt dużo w niego juz włożyłem pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Tak jak @Andrzej-2010 powiedział " konieczny kumaty mechanik z clipem celem" Jest zbyt wiele niewiadomych. To co piszesz o spadku obrotów i problemami z przejściem powyżej 2000 to nieszczelny układ dolotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) Dobrze by było abyś miał rachunek od mechanika z wyszczególnionymi pozycjami , które zostały zrobione. Powodów białego dymu może być kilka ; - turbinka puszcza delikatnie olej, ( była robiona ) - zawór EGR niesprawny/ zanieczyszczony, ( był przeczyszczony, niekiedy pomaga wymiana części elektrycznej ) - pierścienie olejowe zaczynają przepuszczać, ( czy pierścienie tłokowe były wymieniane ? ) - uszkodzona świeca żarowa, ( raczej nie bo dobrze zapala na mrozie 0 ), - przycinają się wtryski, - mikrouszkodzenia uszczelki pod głowicą, ( kompresja - warto pomierzyć?, dobrze pali ), - przestawiony kąt wyprzedzenia wtrysku, ( był zmieniany rozrząd ), - brak / uszkodzony katalizator , ( czy jest nowy? ), Błąd wtryskiwacza plus błąd EGR plus wypadanie zapłonu i właśnie wtedy kopci. Dymienie, brak mocy to może być źle ustawiona pompa wtryskowa . Edytowane 3 Marca 2018 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi