Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zero reakcji, nie odpala, nie kręci

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. Posiadam Megane II z 2004r. z silnikiem 1,5 Dci. Przez ostatnie mrozy miałem problem z odpaleniem silnika, aczkolwiek po podładowaniu prostownikiem akumulatora raczej bez problemu dało się odpalić. Ostatnio jednak, gdy zajechałem do pracy i wróciłem po 8h, chciałem odpalić, coś tam kręcił, ale nie podołał. Po kilku próbach już w ogóle odmówił posłuszeństwa, tj, nie kręci nic, nie świecą się żadne kontrolki, nie da się włączyć dosłownie niczego. Na desce rozdzielczej pustka, czarno, kompletny brak reakcji. Sprawdzałem go na 3 różnych akumulatorach i za każdym razem nic, nic się nawet nie świeci na desce rozdzielczej. Na kablach to samo. Ma ktoś może jakąś diagnozę? Nie znam się na mechanice, może to bezpiecznik jakiś padł?

27 minut temu, jabrze napisał:

Bezpieczniki na akumulatorze sprawdziłeś?

5 minut temu, Inpromo napisał:

A które to bezpieczniki?

Pewnie nawet nie zajrzałeś pod maskę. Masz wyraźnie napisane bezpieczniki na akumulatorze, wystarczy podnieść maskę, zdjąć osłonę z akumulatora jeżeli takową posiadasz i przy klemie plusowej masz trzy bezpieczniki. Jak nie jesteś pewien ich sprawności to możesz grubym drutem miedzianym je zmostkować.

• +1 1

Sprawdzałem 3 różne akumulatory, więc musiałem zajrzeć pod maskę ;) Chodziło mi raczej o to, że nie mam pojęcia, gdzie przy akumulatorze znajdują się bezpieczniki i jak wyglądają. Teraz już wiem, jak będę przy samochodzie to posprawdzam.

Edit: to bezpiecznik przy akumulatorze, wymieniony, wszystko działa, dziękuję za pomoc. 

Edytowane przez Inpromo