Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Akapity

Ravvar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

10 lat temu był poruszany podobny temat (już zamknięty), ale może w końcu czas coś zmienić? ;)

Proszę o przyjrzenie się raz jeszcze punktowi 5.9 regulaminu i jego związkowi z zakazem robienia akapitów, które z definicji służą poprawieniu czytelności tekstu ( https://pl.wikipedia.org/wiki/Akapit ).

Aktualnie pisząc dłuższy tekst, wstawiając akapity w celu poprawienia jego czytelności zawsze jest się poprawianym przez moderatora z odniesieniem do w/w punktu regulaminu. Szczerze powiem, że pierwszy raz się spotykam z zakazem robienia akapitów, które zwiększają przecież czytelność i pomagają w orientacji w tekście a nie przeszkadzają ;). Nadal wstawienie jednego dodatkowego entera w celu zrobienia akapitu jest (za regulaminem): "nadmiernym i niepotrzebnym stosowaniem klawisza"? Ewentualnie czy jest jakiś limit akapitów (co byłoby rzeczą absurdalną ;) )?

[ PRZYKŁAD ] - wg moderatora tekst z tego przykładu pisany ciurkiem byłby lepszy/czytelniejszy? (mało tego, nawet odstęp przed zdjęciami, który powstał z automatu, został 'poprawiony' ;) )

Nie chcę zaczynać jakiejś niepotrzebnej dyskusji, proszę tylko o ponowne rozpatrzenie sprawy w celu zwiększenia czytelności postów. Przemoderowanie posta i wstawianie czerwonych "X" a na końcu jeszcze wielkiego gifa ponownie psuje czytelność, o którą autor się stara.

Jeżeli natomiast tak już ma być na tym forum - proszę o radę jak mogę rozdzielić tekst nie będąc narażonym na ciągłą poprawę ze strony moderatorów - robiąc poziome linie z myślników? grupować myśli w boksy cytatów lub kodów? Ewentualnie używać jako zastępstwa akapitów listy wypunktowanej lub numerowanej?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Ravvar
  • Like 1

Podpisuję się pod petycją. Codziennie piszę e-maile, pisma, czytam umowy itp. dokumenty - stosuję i widzę potrzebę zjawiska akapitu/odstępu pomiędzy >>paragrafami<< wpisu. A przywołany przez Kolegę @Ravvar przykład jest tak jaskrawy, że prędzej można byłoby pokusić się o dyskusję nad nadmierną długością tego wpisu, niż nad innym nadmiarem, którego ja tam nie dostrzegam. Dura lex sed lex, ale prawo zawsze można zmienić, poprawić. Inną sprawą jest to, że z mojej obserwacji - jeśli wpis nie przekracza długością informacji zawartych w profilu użytkownika - ja np. mam dosyć długi - to odstępy już tak w oczy się nie rzucają i choćby do moich wpisów, a jakże z odstępami, chyba jeszcze się nikt nie przyczepił. Panowie - sprawa jest naprawdę przynajmniej do przemyślenia. Pozdrowienia, konwil

Edytowane przez konwil
Doprecyzowanie merytoryki wypowiedzi