ostru Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Cześć, Posiadam Megane III 2012 HB, który ma czujnik zmierzchu i funkcję DRL (można ją aktywować w desce rozdzielczej). Samochód niestety miał uszkodzone reflektory z wbudowanym DRL, a poprzedni właściciel założył lampy bez opcji DRL. Mam jednak oryginalne lampy dzienne LED "łyżwy" i zastanawiam się czy istnieje możliwość ich podłączenia. Po wstępnych oględzinach, wiem już jak je fizycznie zamontować, jednak myślę że brakuje mi dodatkowej wtyczki 3 pinowej do świateł LED, mam dwie wtyczki jedną 3 pinową do silniczka regulacji lamp, i drugą podłączona do reflektorów. Potrzebowałbym wiedzieć: - Czy jest możliwe podłączenie dodatkowych LED "łyż" do samochodu który miał DRL w reflektorach? - Czy jest możliwe że instalacja eletryczna pod LED jest w samochodzie, i gdzie mogłaby biec? - Gdzie znajduje się moduł do którego należałoby się podpiąć przewodami z LED? - Czy jest możliwe, wkłuć się w żyłę DRL z reflektora, i gdzie podłączyć pozostałe dwa piny z LED'a Byłbym wdzięczny za linki, schematy albo instrukcje osób które już takie coś robiły. Przeszukałem forum, ale nie znalazłem konkretnych informacji czy jest takie coś możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s27 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam stoję przed tym samym tematem, zamontowałem ledy tzw. łyżwy zamiast zaślepek i teraz muszę podciągnąć zasilanie, na wstępie myślałem że ta druga 3pin kostka jest od dziennych i po zeszlifowaniu występu na wtyczce podpiąłem do led ale to jest zasilanie do silniczka regulacji lampy, Jednym szybkim i rozsądnym rozwiązaniem jest pociągnięcie zasilania z żarówek dziennych z lampy a dokładniej wpiąć się w wiązkę i będą tylko świeciły gdy będą wyłączone światła mijania i drogowe. Edytowane 16 Sierpnia 2018 przez s27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordboss Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Można też zrobić prostu układ oparty na przekaźniku. Zasilanie po stacyjce, podłączyć sterowanie przekaźnika pod zasilanie pozycji i w zasadzie tyle. Lampy włączą się po odpaleniu silnika i wyłączą po włączeniu świateł mijania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s27 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 (edytowane) Już pewnie mam wszystko co potrzeba, pogrzebałem chwilę na necie i wszystko jest, pinologia led; 1 - masa 2 + 6 Wat 3 + 1.7 Wat Jak wcześniej pisałem, możemy kupić fragment wiązki od sterowania silniczkiem tylko obcinamy zewnętrzny występ który przeszkadza i wtyczka wchodzi w led; w mojej wersji żarówki dzienne i pozycyjne mam w lampie a rocznik 2013/14; obcinamy zasilanie z wiązki na lampę i dajemy na ledy, pin 2 dzienne a pin 3 pozycja, w aucie z fabrycznym ledem żarówka pozycji jest z lampie ale nie świeci, tak wyczytałem z info na forum ale jeszcze sprawdzę u sąsiada bo on ma oryginał z ledami a ja mam zaślepki ( miałem ) Zobaczę co wyjdzie w praktyce jak kupię kostki i podepnę. Info dla osób chcących zamontować do pierwszych modeli Megane III fabryczne tzw. łyżwy pod lampę, 1. lampę możemy zostawić swoją tylko drobna przeróbka, obcięcie dolnych zaczepów i kołka, wchodzi w ślizg po lifcie, 2. kupujemy ślizg od wersji po lifcie i możemy przykręcić ledy bo w pierwszej wersji jest brak mocowania. 3. wymiana zderzaka lub rzeźba swojego tak by wszedł led. Kostki dobrałem u kolegi który rozbiera auta, obciąłem zasilanie z żarówek w lampie i podprowadziłem do LED, wszystko działa. Edytowane 16 Września 2018 przez s27 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi