Bravo8 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Witam Po 14 latach eksploatacji muszę wymienić tylne tarcze hamulcowe i przy okazji chciałbym wymienić uszczelnienia w tylnym zacisku. W nowym zestawie naprawczym na tym wew. pierścieniu są namalowane trzy kolorowe paski , patrz czerwona strzałka. Nie wiem po co to jest , czy ma to jakieś znaczenie podczas montażu ? I jeszcze jedno , czy można użyć jakiegoś smaru może gliceryny technicznej tak aby tłoczek dobrze się przeciskał po gumie w czasie składania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 (edytowane) Co znaczą te kolorowe paski to niestety nie wiem, ale jeśli chodzi o smarowanie to według mnie bardzo dobra jest ta pasta ATE >>>LINK<<< Możesz sobie nią posmarować tłoczek, wnętrze zacisku, te gumki i wszystko lekko Ci wejdzie. Ona w żaden sposób nie wchodzi w reakcję z płynem hamulcowym. Sklep pierwszy z brzegu, absolutnie nie sugeruję jego wyboru. Edytowane 17 Kwietnia 2018 przez droopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Do montażu tłoczków zawsze używałem po prostu płynu hamulcowego i tyle. Kolorki też pierwszy raz widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bravo8 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Jeszcze jedno, w załączeniu nowe zdjęcia . Mam pewien dylemat. Po rozebraniu części okazuje się że osłonki gumowe na tłoczkach są całe, na obu zaciskach. Nie wiem czy jest sens je rozbierać żeby wymieniać oring i osłonki , skoro stare są całe. Ale jest to jakaś okazja do zrobienia regeneracji . Z drugiej strony auto ma już 14 lat, przebieg 180 tyś. i ponoć wymiana tych uszczelnień jest zdecydowanie dość trudna, zdecydowanie trudniejsza niż na przednich. I ostatnie zdjęcia , kupiłem na Allegro w sklepie Motoart z Opola nowe tarcze, niby wyglądają jak oryginały. Zapłaciłem za nie 400 zl za komplet. Wiem, że teraz jest dużo podróbek, no ale te wyglądają jak FRANCE . Macie jakieś doświadczenie z tymi częściami? Oczywiście można kupić TRW w cenie 450 zł za sztukę ale moje auto ma już 14 lat i nie sądzę abym chciał nim jeszcze jeździć następne 14 lat, więc stąd mój wybór , choć nie chciałbym żeby okazało się to zwykłym Chinolem co się rozpadnie po 2 tys km. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Co do pierwszego to odpuść sobie te uszczelniacze. O wiele ważniejsze jest wymienienie płynu hamulcowego na nowy. Tarcze wg, mnie są oryginały i pewnie też robione przez TRW. Że są tańsze, to internet czasami wymusza dość atrakcyjne ceny części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bravo8 Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Płyn , wymieniłem jakieś 3 lata temu. Wiem ,że producenci zalecają wymianę co 3 lata , ale bez przesady. 5-6 lat to wydaje mi się bardziej odpowiedni czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 18 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2018 (edytowane) 7 minut temu, Bravo8 napisał: Wiem ,że producenci zalecają wymianę co 3 lata , ale bez przesady. To nie jest przesada. 7 minut temu, Bravo8 napisał: 5-6 lat to wydaje mi się bardziej odpowiedni czas. Niestety jesteś w błędzie, a bezpieczeństwo i zdrowie (Twoje, pasażerów, innych) jest najważniejsze... Jak Ci się płyn zagotuje, pedał stanie się miękki i stracisz możliwość praktycznie jakiegokolwiek hamowania to wtedy będzie za późno na przemyślenia w stylu "mogłem wydać te 100-150 zł...". Edytowane 18 Kwietnia 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bravo8 Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Po dokładnej analizie nie zdecydowałem się na wymianę uszczelnień w zaciskach. Gumowe osłony były całe, zaciski nie przeciekały. Tłoczki dobrze się wkręcały. Wymieniłem tarcze hamulcowe i cały płyn hamulcowy w układzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi