Jerzyl Opublikowano 20 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 Mam problem z czujnikami ciśnienia powietrza w oponach 15". Miesiąc temu uszkodził się czujnik w kole P.L, a po dwóch tygodniach w kole T.L. Wskaźnik na tablicy koła pokazuje przed uruchomieniem samochodu a po uruchomieniu kółka znikają. Uszkodzenie wystąpiło 4 miesiące po wymianie opon, więc raczej nie łączę tych faktów. Czy można naprawić same czujniki lub czy nożna dezaktywować ich działanie? Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basenji Opublikowano 21 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Z tego co wiem to czujniki się wymienia albo można je wyłączyć. Pytanie tylko czy da radę pojedyncze czy wszystkie cztery. zdrówko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gienek Opublikowano 22 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 jeżeli wyłączyć to tylko 4 ale najpierw spróbować je na nowo przyuczyć w aso koszt 80 zł czujnki z tego co wiem nie do się naprawić ani nawet wymienić bateri [czas działania ok 5 lat] chociaż raz wulkanizator który wymieniał mi opony to zaproponował mi ,(gdyby urwał się moduł od wętyla w kole) klejenie. twierdził że jest to skuteczne i takie coś robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipmegeneII Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Witam! Zwracam się z pytaniem odnośnie czujników ciśnienia w kołach. Znalazłem zestaw letnich kół wyposażonych w czujniki cofania. Ciekawi mnie czy do standardowo wyposażonej Megane II należy dokupić coś jeszcze by system zadziałał, czy auto jest już wyposażone w elektronikę odczytującą informacje z czujników? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam wszystkich szczęśliwych właścicieli MII. Filip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2008 hmmm niezłe... koła wyposażone w czujniki cofania.... coś nowego :P a co do czujnikow ciśnienia - próbowałes zapytać w serwisie? Oni po VINie powinni najszybciej powiedzieć co Twoja megi ma a czego nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipmegeneII Opublikowano 7 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2008 W sumie niezły pomysł. Najciemniej zawsze pod latarnią. Myślałem, że ktoś udzieli mi szybkiej odpowiedzi. Koncepcja dot. telefonu do ASO zdaje się być jednak dobrym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biemci Opublikowano 16 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2008 a no temat jest taki, poszperałem sobie na forum i znalazłem temat niby pokrewny, ale niby inny, a to moje jest takie, że fachowcy od Renault powiadają, iż lewy czujnik jest hm zepsuty, ale przy uruchamianiu motorka figurka z kółeczkami, pokazuje oba cztery oponki, że są teges, generalnie część wychodząca z alu felgi, czyli to na co nakręca się kapturek plastikowy ma szczerbę - jak brak zęba w uzębieniu - tak jakby kto go odgryzł, a poza tym sam zawór wentyla się wymienił, ale było bardzo ciężko go wkręcić, no i ... Lenault Leszno życzy sobie za czujnik 170 zł plus 150 zł za wymianę, nasuwa mnie się pytanie, czy tą część gwintowaną można wymienić, wykręcić, odciąć :) lub jak koledzy to widzą wyłączyć te cholerne czujniki, :) <boks> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawełm5 Opublikowano 11 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2008 witam miałem wymieniany czujnik ciśnienia w kole na nowy i jest tak że nie jest widziane koło; postanowiłem zdjąć klemę i odczekać kilkanaście minut, i pomogło koło jest widziane ale po przejechaniu kilku kilometrów i przejechaniu przez koleiny koło znika - czy macie jakieś triki do tego czy trzeba "wgrać" w w serwisie czy może coś jest z nim nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mic.waw Opublikowano 17 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2008 (edytowane) [ciach] ja mam identycznie u siebie..powiedzcie mi jeszcze w którym miejscu dokładnie jest ten czujnik. rozumiem, że do jego demontażu muszę zdjąć koło, tak? Regulamin pkt. 5.13 0cool Edytowane 15 Listopada 2011 przez 0cool Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stev Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Witam Odgrzeję trochę temat ale to dla mnie ważne. Chcę kupić stalowe felgi na zimę i opony zimowe nie wiem co robić z czujnikami. Wyczytałem że przy braku czujników ciśnienia nie działa ASP i ESR, czy to znaczy że muszę z oponami kupić czujniki? Na forum jest opis czujników w kole zespolonych z zaworkiem powietrza i oznaczonych kolorowymi pierścieniami. Mam scenicaII 1,9 dci (2003) dokładnie obejrzałem opony i nie widzę zaworków z paskami ale wyświetlacz pokazuje mi ładnie cztery oponki ok. Gdzie te czujniki? ASR działa tzn działa wyłącznik i ikonki praktycznie tego jeszcze nie sprawdzałem mam auto od tygodnia i jestem na etapie oswajania. Może ktoś coś poradzi? Pozdrawiam stev. Polecam także oswoić się z regulaminem forum, multipostowanie jest jego naruszeniem, należy się za to co najmniej upomnienie, które otrzymujesz. Identyczny post zamieszczony w innym temacie leci do kosza. - gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joami Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Przeszukałam forum, nic podobnego nie odnalazłam wiec się dołącze. Czy w ASO do jednego samochodu można przyporządkować dwa kpl kół letnie i zimowe? Czy za każdym razem przy zmianie z letnich na zimowe wymagana jest wizyta, podłączenie do kompa i oczywiście zapłacenie czy wystarczy aby samochód miał w swojej pamieci 2 zestawy kół oczywiscie zgodnie z kolowowymi gómkami na wentylach? Auto jak w opisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 joami, Jest taka możliwość i nie trzeba za każdym razem do Aso na kompa jeżdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawełm5 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Przeszukałam forum, nic podobnego nie odnalazłam wiec się dołącze. Czy w ASO do jednego samochodu można przyporządkować dwa kpl kół letnie i zimowe? Czy za każdym razem przy zmianie z letnich na zimowe wymagana jest wizyta, podłączenie do kompa i oczywiście zapłacenie czy wystarczy aby samochód miał w swojej pamieci 2 zestawy kół oczywiscie zgodnie z kolowowymi gómkami na wentylach? Auto jak w opisie sam rozwiązałem ten problem po wymianie czujnika ciśnienia króry nie był odczytywany przez komputer i okazuje się że "trzeba " pojechać do aso i podpiąć auto pod komputer i jest tak że diagnosta najpierw pompuje koła na 3,8 bara aby czujnik wszedł w tryb maksymalny i przykłada do koła specjalny czujnik który odczytuje wartość i numer seryjny czujnika jeśli po takim wzbudzeniu dany czujnik nie działa jest do wymiany następnie po wstępnym odczycie zmniejsza się ciśnienie do zalecanych w danym aucie i ponownie do każdego koła pdchodzi się z czytnikiem abym załąpał komputer (clip) i tak wszystkie cztery koła . Po odczytaniu wszystkich czterech kół zapisujemy je w pamięci komputera i jest taka funkcja w kompie że są czujniki na lato i na zimę , czyli jeśli mamy jeden komplet felg z czujnikami ciśnieniowymi i zamieniamy tylko opony lato/zima to zapisujemy wersje lato zima ; jeżeli mamy dwa komplety musimy założyć drugi komplet i pojechać do aso w celu wgrania czujników w wersji zimowej i innych KOMBINACJI nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redbart Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 Hej, Gdzieś czytalem że można wyłączyć sprawdzanie czujników ciśnienia, czy jest to możliwe? Bo jak będe miał alu na lato i felgi na zime to musialbym dokupić nowy komplecik - chore Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2009 redbart, pewnie,że jest to możliwe.W ASO albo u kogoś kto ma kompa do renault (clip) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi