niebianskaskurwoala Opublikowano 9 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2018 (edytowane) Nie ma chyba podobnego tematu na forum, więc aby nie prowadzić dalszej dyskusji w temacie o wypalaniu DPF, tworzę nowy. Chciałbym abyśmy dzielili się tutaj przemyśleniami na ten temat - zarówno jeśli chodzi o paliwa, jak i o dodatki do nich. Proszę jednak abyśmy wypowiadali się tylko na temat HFRR, czyli wskaźnika mówiącym o tym jak dane paliwo dobrze smaruje pompę, wtryskiwacze itd. (chodzi o to, żeby nie wchodzić na tematy poboczne typu "zatankowałem zimą i już nie odpaliłem"). Skupmy się tylko na HFRR, bo wokół tego parametru powstało naprawdę dużo mitów. Na początek załączam znalezione przeze mnie w internecie (podkreślam to, bo nie chcę wydawać żadnych wyroków, że jedno paliwo jest takie, a drugie owakie) wyniki badań kilku koncernów. Badania są z lat 2014-2018, z różnych pór roku. Dla tych co nie chcą patrzeć w tabelki, podaję poniżej wyniki dla poszczególnych paliw (HFRR - im mniej, tym lepiej): 192 (?) / 300* / 331* Shell V-Power 377 Statoil Arktyczny 389 Tesco Eurodiesel 390 Topaz 390** / 399 / 150 (?) Orlen Diesel Eko 406 / 420 / 351* BP Ultimate 438 / 189 (?) Orlen Verva 420 Shell Fuelsave 454 BP Active Co wynika z tych badań? Zakładając, że badania zostały przeprowadzone prawidłowo, nie było żadnych przekrętów itd, to BP to jakaś totalna tragedia - zwykłe paliwo ledwo załapało się w normie (max 460), zaś ultimate (paliwo premium) jest i tak gorsze od zwykłych paliw z innych stacji. Wątpliwe są dwa wyniki paliw Orlen, bo wyniki 150 i 189 (jak każdy poniżej 300), jest raczej jakąś pomyłką (jak ja je badałem, to miało 390, dlatego nie zostały uwzględnione przy sortowaniu). Wynik V-Power też budzi duże wątpliwości, ale ponieważ nie mam drugiego badania, to póki co zajmuje pierwsze miejsce. Jeden z mitów pt. "to przez biododatki mamy gorsze smarowanie" rozwiewa załączony pdf, z którego wynika, że HFRR spada wraz ze wzrostem udziału estrów roślinnych w paliwie. Potwierdza się jednak teoria, że za granicą są lepsze paliwa (przynajmniej pod względem HFRR) - wszystkie te 3 wyniki są w Polsce niespotykane. Jako ciekawostkę dodam, że jedna z badanych benzyn (nie załączam wyniku, żeby nie mieszać) miała oznaczony parametr HFRR na poziomie 420, a to oznacza, że część smaruje gorzej, niż benzyna (szok). Jeśli macie jakieś wyniki, także z dodatkami typu 2T, to zachęcam do dzielenia się nimi * wynik z jakiejś zagranicznej stacji (nie uwzględniane przy sortowaniu) ** wynik prywatny (bez potwierdzenia w załączniku) import_contents_BAR0-0044-0059-httpir_ptir_orgartykulypl110ir1102411pl.pdf Edytowane 9 Maja 2018 przez niebianskaskurwoala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi