shadow80 Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Witam wszystkich. Auto stało na ręcznym na dość dużej pochyłości (przód dużo niżej). Po uruchomieniu silnika i wciśnięciu hamulca pokazało tytułowy komunikat. Po wjechaniu na płaski teren komunikat zniknął i wszystko wydaje się być OK. Hamulec działa normalnie. Czy ktoś się z takim czymś spotkał? Nie bardzo wiem, jak mocno się tym przejmować :-\ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Sprawdzić poziom płynu w zbiorniczku, jak jest prawidłowy to się nie przejmować. Na dużej pochyłości płyn spłynął do jednej ścianki zbiorniczka a po wciśnięciu hamulca dodatkowo się obniżył i stąd komunikat. Zadziałał czujnik poziomu płynu hamulcowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow80 Opublikowano 17 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 @aniewa Dziękuję. Myślałem właśnie o poziomie płynu. Sprawdzić na pewno nie zaszkodzi. Ale zakładam, że jest OK, bo bym widział jakieś błędy na stałe. Swoją drogą, to te komunikaty mogły by być odrobinę bardziej precyzyjne ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 19 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 (edytowane) Miałem przed chwilą podobną sytuację. Było z górki ale bardzo delikatnie. Błąd po zgaszeniu auta. Po otwarciu drzwi auto piszczało "zabezpiecz pojazd". Po odpaleniu błędu nie ma. Hamulec zaciąga się i puszcza (ręcznie i automatycznie). Przy następnym zgaszeniu auta błędu brak. Płyn hamulcowy jest, zmieniany rok temu, oryginalny. Ciekawe... Edytowane 19 Maja 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow80 Opublikowano 19 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 Ja właśnie oglądałem zbiorniczek u siebie. Poziom płynu odrobinę poniżej połowy pomiędzy min a max, więc jest OK. Zamontowany jest wzdłużnie, czyli teoria o spływaniu płynu przy nachyleniu przód-tył jest prawdopodobna. Zastanawiam się, czy te błędy się zapisują i przy podpięciu CLIPa będzie widać, że coś było nie tak. A jeżeli będzie, to czy autko powie, co tak naprawdę mu nie pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dylan Opublikowano 19 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 A jak wygląda zużycie klocków hamulcowych? Ja maiłem ten sam komunikat przy parkowaniu na pochyłym, poziom płynu było faktycznie trochę niski a przyczyną były zużyte klocki. Po wymianie nigdy już nie było problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 19 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2018 Ja mam płyn na maxa. Klocki zmieniłem w zeszłym roku na obu osiach. Byłem dziś też na diagnostyce w innej sprawie i auto przeszło pełną diagnostykę żebym dostał wydruk z badania amorków. Hamulce ostre jak brzytwa. Jednak komunikat był trochę inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow80 Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 (edytowane) 21 godzin temu, dylan napisał: A jak wygląda zużycie klocków hamulcowych? Nie są nowe, ale do wymiany sporo jeszcze brakuje. Oceniałbym na jakieś 40-50% zużycia. Pochyłość mam przed garażem. Jak znajdę dłuższą chwilę, to spróbuję ponownie wywołać ten komunikat. Jeżeli się uda, to pokombinuję z poziomem płynu. Tylko niedawno ten samochód kupiłem i nie mam pojęcia, co tam jest zalane. Zakładam, że jest jeszcze oryginalny, ale pewności nie mam. Czy dolanie jakiegokolwiek DOT4+ będzie OK czy niesie za sobą jakieś ryzyko? Edytowane 20 Maja 2018 przez shadow80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 20 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 @shadow80 płyn powinno się zmieniać co 3 lata więc czas na wymianę. Koszty nie są duże. Tym bardziej jak masz dolewać, a co za tym idzie kupić płyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 20 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2018 Należy rozróżnić dwie rzeczy. Jedna to komunikat "Skontroluj układ hamulcowy" związany zazwyczaj z niskim poziomem płynu przeważnie wynikającym z zużycia klocków i druga rzecz to komunikat dotyczący elektrycznego hamulca parkingowego. W drugim przypadku poziom płynu nie ma znaczenia, przyczyna jest w obwodzie elektrycznym lub mechanicznym hamulca parkingowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow80 Opublikowano 6 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 Uzupełniając informacje: wymieniłem płyn i jednak klocki (po zdjęciu koła okazało się, że są w słabszym stanie, niż oceniałem) i problem ponownie się nie pojawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi