DamianL26 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 (edytowane) Witam wszystkich i jednocześnie proszę o pomoc, Jestem posiadaczem Renault Megane II 1.5 dci rok produkcji 2005 dopiero od wczoraj i dzień po zakupie mam ogromny problem i nie wiem co robić. Otóż kiedy chce uruchomić silnik, wkładam kartę, trzymam sprzęgło wciska przycisk Start i jedyne co się dzieje to zapalają się kontrolki. Żółte: Check Engine i Czerwone: akumulator. Na wyświetlaczu pojawia się komunikat "Oil level OK". Nie kręci i nic się nie dzieje, a wczoraj cały dzień jeździł normalnie. Odpalał na dotyk i to kilkanaście razy. Dodam tylko, że na wieczór byłem na myjni bezdotykowej i jakieś 3 godziny od mycia zaczął się ten problem. Odpinałem już akumulator, dostałem się do skrzynki z bezpiecznikami na prawo od akumulatora i starałem się tym wszystkim poruszać ale nic to nie dało. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję. Edytowane 11 Czerwca 2018 przez DamianL26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colt1255 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Wyładowany akumulator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianL26 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Cała elektryka działa, szyby, zamek, radio. Czy kiedy akumulator jest rozladowany to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colt1255 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 (edytowane) Możliwe. Do uruchomienia silnika potrzeba więcej energii elektrycznej niż do opuszczenia szyby. Sprawdziłbym jednak akumulator. Co szkodzi. Edytowane 11 Czerwca 2018 przez Colt1255 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianL26 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Czy można to zrobić jakimś domowym sposobem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colt1255 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Kable i spróbuj odpalić z innego samochodu, jeśli masz taką możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianL26 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 A załóżmy, że akumulator jest ok, co wtedy mogłoby być przyczyną całego zajścia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colt1255 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Według mnie to on jest tutaj przyczyną. Dalej szukać póki co nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianL26 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 OK, sprawdzę akumulator i powiem jakie były rezultaty, jak narazie bardzo dziękuję za pomoc. Proszę jeszcze nie zamykać tematu, a jeśli ktoś ma jakieś uwagi i pomysły proszę pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 Sprawdź stan klem i biegunów akumulatora. Powinny być czyste i mocno dokręcone. Zmierzyć napięcie na akumulatorze podczas rozruchu. Jeżeli w akumulatorze spadnie ono przy próbie kręcenia rozrusznikiem poniżej 10 V, to zwykle znaczy, że bateria jest już zużyta . Profesjonalnie, to pomiar testerem w serwisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianL26 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Witam ponownie, Niestety to nie wina akumulatora, dzisiaj próbowałem odpalić na kable i wkładając sprawny akumulator i nic. Jakieś pomysły co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Nagrzewanie świec jest prawidłowo sygnalizowane na wyświetlaczu i brak kręcenia rozrusznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Dnia 11.06.2018 o 15:11, DamianL26 napisał: Nie kręci i nic się nie dzieje, a wczoraj cały dzień jeździł normalnie. Błąd świec żarowych nie zabrania pracy rozrusznika. Brak pracy rozrusznika związany jest z awarią ; - czujnika ciśnienia paliwa, - regulatora ciśnienia paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 1 godzinę temu, Andrzej-2010 napisał: Brak pracy rozrusznika związany jest z awarią ; - czujnika ciśnienia paliwa, - regulatora ciśnienia paliwa. Nie jest. Jest tylko związane z brakiem wyzwolenia wtryskiwaczy, czyli brakiem zaplonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conneus Opublikowano 12 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 A ja bym sprawdził bezpieczniki przy akumulatorze. Opcjonalnie nie wiem jak odpalasz... Może ci czujnik na sprzęgle padł... Uruchom auto ze sprzęgłem, albo bieg na luzie, hamulec do dechy i start... W sumie jak ci sprzęgła nie wykryje auto to wtedy włączasz sam zapłon bez rozruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi