Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Pomocy!! Samochód nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i jednocześnie proszę o pomoc, 

Jestem posiadaczem Renault Megane II 1.5 dci rok produkcji 2005 dopiero od wczoraj i dzień po zakupie mam ogromny problem i nie wiem co robić. 

Otóż kiedy chce uruchomić silnik, wkładam kartę, trzymam sprzęgło wciska przycisk Start i jedyne co się dzieje to zapalają się kontrolki. Żółte: Check Engine i Czerwone: akumulator. 

Na wyświetlaczu pojawia się komunikat "Oil level OK". 

Nie kręci i nic się nie dzieje, a wczoraj cały dzień jeździł normalnie. Odpalał na dotyk i to kilkanaście razy. 

Dodam tylko, że na wieczór byłem na myjni bezdotykowej i jakieś 3 godziny od mycia zaczął się ten problem. 

Odpinałem już akumulator, dostałem się do skrzynki z bezpiecznikami na prawo od akumulatora i starałem się tym wszystkim poruszać ale nic to nie dało. 

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję. 

Edytowane przez DamianL26

Sprawdź stan klem i biegunów akumulatora. Powinny być czyste i mocno dokręcone.

Zmierzyć napięcie na akumulatorze podczas rozruchu. Jeżeli w akumulatorze spadnie ono przy próbie kręcenia

rozrusznikiem poniżej 10 V, to zwykle znaczy, że bateria jest już zużyta .

Profesjonalnie, to pomiar testerem w serwisie.

Dnia 11.06.2018 o 15:11, DamianL26 napisał:

Nie kręci i nic się nie dzieje, a wczoraj cały dzień jeździł normalnie.

Błąd świec żarowych nie zabrania pracy rozrusznika.

Brak pracy rozrusznika związany jest z awarią ;

- czujnika ciśnienia paliwa, 

- regulatora ciśnienia paliwa.

1 godzinę temu, Andrzej-2010 napisał:

Brak pracy rozrusznika związany jest z awarią ;

- czujnika ciśnienia paliwa, 

- regulatora ciśnienia paliwa.

Nie jest.

Jest tylko związane  z brakiem wyzwolenia wtryskiwaczy, czyli brakiem zaplonu.

A ja bym sprawdził bezpieczniki przy akumulatorze. Opcjonalnie nie wiem jak odpalasz... Może ci czujnik na sprzęgle padł... Uruchom auto ze sprzęgłem, albo bieg na luzie, hamulec do dechy i start... W sumie jak ci sprzęgła nie wykryje auto to wtedy włączasz sam zapłon bez rozruchu.