Kwiecien Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Witam wszystkich. Kupiłem wczoraj za śmieszne pieniądze Megane II phI, 2004r. 2.0 16V F4R 770. Auto tanie, do poprawek, przegląd przeszło wzorowo. Jest jeden problem - gdy tylko się rozgrzeje wywala błąd na desce (ESP/ASR) i odcina go przy 2500-3000rpm na każdym biegu. Towarzyszy temu delikatne (mniej niż 0.5s) zwiększenie prędkości. Wymieniłem dzisiaj 4 cewki, 4 świece, wykręciłem i przeczyściłem przepustnicę. Dalej jest to samo. Gdy silnik jest zimny albo gdy jest chłodno (wieczór/noc) w/w usterka występuje rzadko. Gdy jest gorąco i auto jest rozgrzane wystarczy 100-200m przejechać i błąd się pojawia. Lista błędów w załączniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 58 minut temu, Kwiecien napisał: Wymieniłem dzisiaj 4 cewki, 4 świece, wykręciłem i przeczyściłem przepustnicę. Dalej jest to samo. Cewki i świece nowe? Coś więcej na ich temat. Przeczyszczona przepustnica. Czy wymieniono oringi na nowe? Czy akumulator jest OK? Sprawdzić stan biegunów i łączy masowych. Sprawdź stan sondy za katalizatorem oraz stan pedału gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecien Opublikowano 26 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Świece nowe, cewki używane. Po czyszczeniu przepustnicy poprawiło się w sumie tylko to że szybciej schodzi z obrotów. Oringa nie wymieniałem. Akumulator jak i napięcie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 (edytowane) Jeżeli chcesz dojść do ładu z autem, to koniecznie należy stosować nowe, markowe części. Polecane cewki to beru. To ich błąd może skutkować błędem ESP/ASR i odcinać obroty silnika. Cewki, świece i ich gniazda muszą być czyste i suche. Sonda, to tylko oryginał, bo zamienniki b.szybko padają. Oring musi być nowy. Zalecam ; - wymianę rozrządu, - wymianę koła pasowego ( markowe ) z amortyzatorem gumowym wału korbowego, - wymiana paska napędu alternatora oraz kontrola stanu koła pasowego alternatora. Edytowane 26 Lipca 2018 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 3 godziny temu, Kwiecien napisał: x Brak przesunięcia na kole zmiennych faz. W błędach jest ciśnienie oleju, wtrysk i katalizator. Ten silnik ma przesunięcie wałka w zakresie 3000-3200 obr uzależnione odciśnienia pompy smarowania. Steruje przesunięciem zmieniacz ustawień, a to następuje za pomocą koła. Jest tam błąd ciśnienia, czyli pompa, nieszczelność lub uszkodzony zmieniacz. Same koła są długowieczne, ale też się uszkadzają. Jeśli jest w tym obwodzie wyciek to sprawa jest prosta. Z przebiegu "kto to wie" może być również zacinające się koło zmiennych faz. W grę wchodzi też pompa smarowania silnika - jej pomiary w różnych temperaturach oleju dadzą prawdziwy obraz. Tu potrzebny jest mechanik dobrze znający ten silnik, który potrafi prawidłowo wskazać uszkodzony element. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecien Opublikowano 27 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 Ja tu widzę takie błędy - sonda lambda, przepustnica, czujnik ciśnienia w klimatyzacji oraz ten ostatni bliżej nie określony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 27 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2018 1 godzinę temu, Kwiecien napisał: X Wziąść z netu, a zinterpretować, to dwie różne rzeczy. Sonda lambda to katalizator Przepustnica to skład mieszanki i położenie tłoka w momencie zapłonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecien Opublikowano 29 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2018 Usterka naprawiona dzięki Michałowi z Lipnika. Wystarczyło przyuczyć przepustnicę i problem zniknął. Do wymiany/sprawdzenia są jeszcze obie sondy lambda. Żadnych błędów katalizatora, wtrysku czy ciśnienia oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi