lukilks Opublikowano 6 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Koledzy dzisiaj sobie jechałem i autko nagle przestało pracować na 1 i 2 cylindrze. iskra jest na każdym cylindrze. przepinalem wiązkę wtryskiwaczy między 1 a 4 i 2 a 3 myślałem ze wtrysk nie chodzi. autko nadal nie pracowało na 1 i 2. świece z tych cylindrów czarne. cylindry 3 4 świece prawidłowe. po wyjęciu podłączonych cewek z 1 i 2 cylindra brak jakiej kolwiek zmiany w pracy silnika. przy jeździe tylko na 2 cylindrach pod obciążeniem (wciskajac np. mocniej gaz) w silniku rytmicznie coś stuka jak by ktoś młotem walił bardzo głośno jadąc bez obciążenia w silniku cisza. nie mam na razie jak zmierzyć kompresji. od dłuższego czasu miałem ślad oleju splywajacego po bloku silnika. wiem to wróżenie z fusów ale moze jakas podpowiedz, zawory ? uszczelka pod głowica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 6 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Sprawdż, czy się nie miesza z płynem chłodzącym. Wygląda na uszczelkę - dalej stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukilks Opublikowano 6 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 nie miesza sie. ani nie ma oleju w płynie ani płynu w oleju. zastanawia mnie to głośne stukanie pod obciążeniem. uszczelki oczywiście pewnie nie zdiagnozuje póki do niej sie nie dostanę :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 6 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 Ciśnienie sprężania wiele powie. Stukanie tłoków jest słyszalne przy braku zapłonu w jednym cylindrze, a co dopiero dwóch. Dobrze, że pozostało naprzemienne. Sprawdzałeś iskry w niepracujących tłokach po wyciągnięciu świec? Te świece pracują na jednym wyjściu sterownika. A może jest zwarcie w jednej z tych dwóch cewek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukilks Opublikowano 6 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 (edytowane) sprawdzałem iskry. na 1 i 2 iskra jest. wiem ze zapłon jest 1-4, 2-3. jak było by zwarcie to chyba parami by nie działało. cewki zamieniałem miejscami na wszystkie sposoby i nadal nie pali tylko 1 i 2 :/ pozostaje zmierzyć mi kompresje i zobaczyć co dalej. sprężanie zmierzone na 1 i 2 cylindrze 25 psi na 3 i 4 po 150 psi. uszczelke raczej wykluczam bo olej lał mi sie przez nieszczelny korek wlewu oleju i ciekło po bloku. to co to moze być, zawory ? akurat w 1 i 2 ? Edytowane 8 Września 2018 przez lukilks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 9 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Raczej uszczelka. Wyjdzie dopiero przy rozbieraniu silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Przerwana uszczelka między 1 i 2 cylindrem. Podczas pracy powietrze swobodnie przemieszcza się między tymi cylindrami stąd brak kompresji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 9 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Dnia 6.09.2018 o 21:43, lukilks napisał: w silniku rytmicznie coś stuka jak by ktoś młotem walił bardzo głośno jadąc bez obciążenia w silniku cisza. Dnia 6.09.2018 o 22:23, lukilks napisał: nie miesza sie. ani nie ma oleju w płynie ani płynu w oleju. zastanawia mnie to głośne stukanie pod obciążeniem. Nic nie dymi na biało, to raczej zawory wydechowe. Od kiedy masz gaz? Nie było problemów z zapalaniem na zimnym silniku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukilks Opublikowano 9 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 (edytowane) nic na biało nie dymi, przynajmniej nie dymiło bo jak chodzi tylko na 2och cylindrach to ciężko stwierdzić żeby cokolwiek dymiło. wiec albo zawory albo jednak ta uszczelka. dziwne żeby zawory padły od razu na 1 i 2 wiec może rzeczywiście to uszczelka. zaprowadzę do mechanika i zobaczymy tylko z tymi mechanikami też różnie bywa. gaz jest od 5 lat.na zimnym zawsze ładnie zapałał i zapala. instalacja wyregulowana i często kontrolowana wiec mieszanka była zawsze w porządku Edytowane 9 Września 2018 przez lukilks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Miedzy cylindrami uszczelka jest stosunkowo wąska, brak w tym miejscu kanałów wodnych i olejowych więc nie będzie dymiło na na biało. Głośna praca wynika z tego, że silnik pracuje na dwóch cylindrach i sterownik silnika zwiększa dawkę paliwa by nie dopuścić do zgaśnięcia silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukilks Opublikowano 9 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 na wolnych obrotach czuć wydmuchiwane powietrze przez korek wlewu oleju, jak zwiększę obroty to powietrza juz nie czuć. zobaczymy ile krzyknie mechanik bo będzie trzeba tez wymienić rozrząd. autko jest juz trochę leciwe i nie wiem czy nie lepiej zainwestować w coś nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi