makuru Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Witam, wymieniłem w swojej meg 1,6 benz regulator napięcia ponieważ napięcie ładowania było za wysokie. Kiedy zacząłem poruszać sie już na nowym regulatorze to po jakimś czasie zapaliła się kontrolka ładowania i low batery na ekranie Myślałem, że szczotki się nie dotarły więc sprawdziłem jeszcze raz montaż regulatora jak i szczotki- dotarły się do komutatora(zdrowy komutator). Wszystko złożyłem tak jak powinno być i pojechałem w trasę gdzie po 15 minutach drogi zapalił sie akumulator i "low batery". Zgasiłem auto i odpaliłem brak swiecących się kontrolek. I po kolejnych 15 min drogi znowu zapalił . I tak dzieje sie zawsze 15 min po odpaleniu auta, przez te 15min alternator ładuje aku a po zapaleniu sie kontrolki brak ładowania. Sprawdzałem napięcie po odpaleniu-14,4V, jak sie zapali kontrolka to definitywnie brak ładowania. I tu rozkładam ręce i proszę Was o poradę. Całkiem wywalić i wstawić drugi alternator? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Regulator napięcia musi być oryginał, dobrany do konkretnego alternatora. Może być używany ale musi być oryginał. Spisz dane ze starego regulatora i takiego szukaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Dobrze by było coś podłączyć by odczytać błąd. Gdyby to był błąd df007 to świadczyło by o braku łączności regulatora napięcia z modułem UPC. Cechą charakterystyczną tego błędu jest zaświecenie komunikatu i kontrolki STOP po około 10 minutach pracy silnika. Możesz wyjąć cienki fioletowy przewód z alternatora i sprawdzić czy po uruchomieniu silnika jest na nim napięcie równe 3V mierzone między tym przewodem a minusem akumulatora. Jeżeli będzie 3 V to winy szukaj w nieoryginalnym regulatorze. Tak jak to wcześniej napisał kolega w poprzednim poście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makuru Opublikowano 29 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 No to już wszystko wiem. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi