dreq02 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Witam, jest takie powiedzenie: jak dbasz tak masz. Niestety u mnie się nie sprawdza a bardziej jak kupisz tak masz. Samochód regularnie serwisowany, ma lpg (wymiana filtrów, szczelności, komputer robione zawsze) - wszystko na bieżąco. Jednakże w tę zimę zauważyłem jedną rzecz i nie wiem czy jechać do kogoś czy tylko się wygłupie: Problem zauważony niedawno, przedtem tego nie było. Jak było cieplej, ale w poprzednia zimę CHYBA nie było. Samochód stoi na dworze 8 godzin - po odpaleniu słychać dziwne hmmm delikatne terkotanie. Nie ma jakiegoś konkretnego miejsca skąd dochodzi. Co najdziwniejsze po około 2 minutach ustaje jak samochód się trochę zagrzeje. W garażu (nieogrzewany) około 5 stopni tego jakby nie ma albo mało co słychać lub wcale. Czy może tak pracować KZFR na zimnym silniku? Lpg przełącza się po pewnym czasie i nie ma możliwości odpalenia na samym gazie. Po chwili jest już normalnie. Nawet jak przejadę 500 m i się zatrzymam to nic nie słychać. Tankowane dobre paliwo, gaz także. (zmieniłem stację z BP na shell). Rożnica u nas w jakości gazu jest trochę zauważalna. Samochód ostatnio pogoniony na gazie i benzynie na wysokich obrotach. Ogólnie staram się co jakiś czas aby jeździł na benzynie. Raczej staram sie go nie zamulać. Trasy do dojazd do miasta i miasto tak 50/50. Edytowane 18 Grudnia 2018 przez dreq02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 18 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) @dreq02 porównaj terkotanie z moimi nagraniami, które umieściłem tutaj: Edytowane 18 Grudnia 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreq02 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 na to wiele wskazuje. Ale bardziej ja słaniam się do: " ASO twierdzi, że to popychacze zanim dostaną oleju, który po zimnej nocy jest gęsty i spłynął maksymalnie z silnika. " Tym bardziej zbliża mi się wymiana oleju już. Olej to 5w30. Ale ze względu na lpg przechodzę chyba na 5w40 no i lata są gorące i po mieście więc chyba będzie to lepiej. Teoretycznie można z tym jeździć jeśli to kzfr. U mnie jest to delikatniejsze, bardziej jak hmmm mały diselek chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 15 minut temu, dreq02 napisał: Ale ze względu na lpg przechodzę chyba na 5w40 Kierunek zmian dobry. Warto zastosować markowy olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreq02 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 właśnie z tym olejem to różne szkoły są. Jednakże czy to kasacja luzów nie wiem. Zazwyczaj jak się coś kasuje to w przeciągu pewnego długiego czasu i nie nagle. Dlaczego sądzisz, że to jest to? Szczerze to pewnie zostawię i tyle. Zobaczę jak będzie po zmianie oleju bo już mam chyba 11 tys zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 23 minuty temu, dreq02 napisał: Jednakże czy to kasacja luzów nie wiem. Silnik ten ma hydrauliczną regulację luzów zaworowych i b.dużo zależy od jakości oleju. Polecam olej Valvoline Synpower 5W40 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 19 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2018 8 godzin temu, dreq02 napisał: U mnie jest to delikatniejsze, bardziej jak hmmm mały diselek chodzi. U mnie już nie ma. Cuda albo nie było jeszcze takiego mrozu. Te nagrania pochodzą z mocno zmrożonego silnika, a telefon którym nagrywalem kładłem na piórze wycieraczki dlatego dźwięki są wyraźne i mocno słyszalne. Do kabiny dźwięk praktycznie nie dochodził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi