dameldor1985 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Witam. Od kilku dni nie mogę odpalić megany. Nie ma iskry na świecach i nie działa pompa paliwa. Czytałem już wiele artykułów na ten temat, ale żaden nie okazał się pomocny . Na komputerze pokazało mi dwa stałe błędy 5D (brak sygnału obrotów silnika ) i 2G (sterownik lub jego zasilanie). Wszystko co mogłem to powymieniałem i posprawdzałem. Wymianiałem cewki na inne ale to nie w nich tkwi problem. Czujnik pzycji wałka rozrzadu wymieniałem na trzy inne w tym jeden nowy.... podmienialem tez na dwa inne komputery i komputer dalej pokzaywał te same błedy. podejrzewam ze cos jest nie tak z zasilaniem komputera. Czy ktoś moze mi pomóc i oopisac z kad moga sie brac te dwa błedy?? Ludzie czytajcie co piszecie. Trochę szacunku dla czytających. REGULAMIN 5.6 literki PL 5.1 Użytkownicy zobowiązani są do umieszczania swoich tematów w odpowiednich działach... - przeniosłem - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 39 minut temu, dameldor1985 napisał: Nie ma iskry na świecach i nie działa pompa paliwa. Należy zainteresować się tzw skrzynką '' UPC „ czyli skrzynką bezpieczników, przekaźników, Usterka UPC w większości przypadków jest na skutek zawilgocenia, zalania ( patrz rynienki podszybia odprowadzające wodę ) W UPC znajduje się przekaźnik, który podaje jednocześnie napięcie na cewki i na pompę paliwa, Konieczne diagnoza stanu skrzynki i jego elementów, czyszczenie styków, połączeń, wyprowadzeń , usunięcie zaśniedziałych połączeń ( sprey Kontakt 60 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dameldor1985 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 1 godzinę temu, Andrzej-2010 napisał: x A gdzie znajduje sie ta skrzynka Upc? to jest ta skrzynka od strony kierowcy? REGULAMIN - 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni.- mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Oczywiście sprawdziłeś wyłącznik uderzeniowy i bezpieczniki pod maską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dameldor1985 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 1 godzinę temu, aniewa napisał: Nie papuguj. Tak wszystko posprawdzałem. w skrzynce upc powymieniałem przekaźniki na inne i tez nic to nie dało. Cała skrzynka nie wygląda na zawilgoconą ani mokrą. Juz nie mam pomysłow :( A potrzebuje auta bo to jest auto dziewczyny a ona moim jeździ juz od tygodnia :( REGULAMIN - 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni.- mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Konieczne diagnoza stanu skrzynki i jego elementów ; - czyszczenie styków, połączeń, wyprowadzeń , usunięcie zaśniedziałych połączeń ( sprey Kontakt 60 ), Indywidualne zasilenie pompy paliwa - kontrola działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Aby pomóc musisz podać z którego roku jest auto i dobrze by było wiedzieć jaki ma system sterowania silnika. Czy to jest Feniks 3 z 35 stykami. Sytem sterowania odczytasz z naklejki na sterowniku silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dameldor1985 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2018 Przepraszam za cytowanie , ale nie wiedziałem jak odpisywać innym :( Jeśli chodzi o komputer to nie wiem jaką ma nazwe.....pisze tylko simens i jego numery . Megana jest z roku 97 , 1,6 8V 90KM Jesli chodzi o skrzynke UPC to u mnie wyglada tak ... od czego są te przekażniki? Mam w niej jeszcze dwie puste wtyczki( co mozna do nich podłączyc?) Jedna jest koloru białego a druga szara . Jeśli chodzi o czujnik uderzeniowy to mam pytanie...zdjąłem z niego gume osłaniajacą i pokazał mi jakby biały przycisk tylko ten plastik nie ma zadnego styku i swobodnie lata góra dół... czy to prawidłowe jego funkcjonowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dameldor1985 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Dziś udało mi się naprawić Megane. Nie była to ani awaria czujnika koła zamachowego, ani czujnika uderzeniowego, ani przekaźników a tym bardziej komputera.....jak czytałem na większość forach. W moim przypadku problemem okazała się listwa z bezpiecznikami znajdująca się od strony pasażera przy akumulatorze . W miejscu gdzie znajdował się bezpiecznik od zasilania prawdopodobnie pompy paliwa i cewek ( a możne szedł do jakiegoś przekaźnika, którego mi się nie udało zaleźć bo w skrzynce wszystkie posprawdzałem) Listwa zawierała na sobie 5 bezpieczników które zasilanie brały z jednej blaszki podłączonej do + akumulatora, akurat na tym pinie co był wsadzony bezpiecznik nie było prądu. Musiałem przeskoczyć z przewodem na następny pin gdzie był prąd i gotowe. Auto odpala . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi