czik3n Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Pany! Auto już zamówione ( przedstawię jak odbiorę) Renault Clio 0.9 (3 garowy potworek) z fabrycznym LPG. Zna ktoś bolączki tego silnika? ile to wytrzymuje? Leasing na 5 lat, ale auto będzie w domu ponad 10 bo przejmie go siostra później. Silnik się nie rozleci ? bardzo mała pojemność ten sam silniczek bez turbo ma 75KM więc tutaj turbinka dmucha tylko dodatkowymi 15 koniami, ale boje się że max 120tys w ruchu miejskim, i silnik padnie. W dwa lata taką pchłą nie nakręcę tyle km bo w domu jest masa innych samochodów, i nie wydaje mi się by wszyscy jeździli tylko tym by nakręcić odpowiednio duży przebieg. Co ta Unia robi z tymi normami spalania, wręcz pancerny 1.2 70KM zastąpili tym tandetnym 0.9, i właściwie teraz nie ma już żadnego wyboru co do silnika w Clio . Wie ktoś z forum coś na temat tego silnika? może znajomy znajomego już miał jakąś poważniejszą awarie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 nie ma co panikować, ktoś był nim na przeglądzie z przebiegiem ok. 300tys km, jechałem też jako pasażer w Capturze 0,9TCE i przy 170km/h można rozmawiać bez podnoszenia głosu ;) w rankingach TUV czy Dekry najwyżej spośród Renault był Captur właśnie z tym silnikiem, jedyny mankamencik to słyszalny lekki warkot 3-ech cylindrów ale tylko w pewnym zakresie obrotów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 4 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2019 Uffff to mnie uspokoiłeś kolego, swoją drogą rozmawiałem z pracownikiem Renault, i powiedział, że 0.9Tce z LPG fabrycznym ma silnik/głowice/nieważne z mocniejszych elementów żeby właśnie LPG mu nie szkodziło. Nie wiem ile w tym prawdy, i co dokładnie ma być lepsze niż w zwykłym 0.9Tce ale miejmy nadzieje, że auto te 5 lat bezawaryjnie pośmiga, a najlepiej co najmniej 10 bo będzie autkiem siostry jak skończy 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi