dawkac4 Opublikowano 26 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 Cześć. Mam problem . Do wymiany rozrządu ( w listopadzie 2018 ) było wszystko ok , po wymianie i przejechaniu 1200 km ( pracuje w Niemczech ) moja Megane z 2002 nie potrafi odpalić i utrzymać niskich obrotów , od razu gaśnie. Ratuje mnie tylko trzymanie pedału gazu na 2000 do 3000 obrotów i ruszenie. Po rozgrzaniu silniki i przejechaniu około 10 km , jest wszystko ok , tzn utrzymuje te około 800 obrotów. Wymieniłem świece, czujnik położenia wałka rozrządu i przepustnice na nową , wyczyściłem komputer z błędów i zresetowałem go poprzez zdjęcie na 2 h klemy z akumulatora. Niestety problem nie zniknął. Komputer pokazuje mi błąd : P0340 - Camschaft sensor circuit oraz P0010 - VVT Camshaft Shifter circuit . Co mogę zrobić by auto normalnie odpalało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 26 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 28 minut temu, dawkac4 napisał: Komputer pokazuje mi błąd : P0340 - Camschaft sensor circuit oraz P0010 - VVT Camshaft Shifter circuit . Czujnik położenia wałka musi być oryginał, oraz rozrząd właściwie ustawiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 26 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 46 minut temu, dawkac4 napisał: tzn utrzymuje te około 800 obrotów. O dużo za dużo. Podłączyć clipa si sprawdzić przesunięcie zapłonu na gorącym, na wolnych obrotach. W ten sposób określimy działanie czujników wału i wałka, oraz pracę koła i ustawienie rozrządu. W tej chwili dużo pali, jest słaby a ten pomiar będzie wynosił 8-12 stopni - strzelam. Problem może się tylko pogłębiać. Wymiana części w ciemno to stracone pieniądze. 1 godzinę temu, dawkac4 napisał: Do wymiany rozrządu Masz trochę przebiegu - co wchodziło w tą wymianę? Jeśli było uszkodzone koło to mamy odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawkac4 Opublikowano 27 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 22 godziny temu, jabrze napisał: Nie papuguj. a przez OBDII z Alegro da się to zobaczyć ( to przesunięcie ) ? rozrząd w komplecie ( z wodą ) plus koło zmiennych faz rozrządu. REGULAMIN - 5.13 Pisząc odpowiedź kategorycznie zabrania się cytowania w całości treści postu, który widnieje na liście napisanych jako ostatni. - mireczek01 23 godziny temu, Andrzej-2010 napisał: Czujnik położenia wałka musi być oryginał, oraz rozrząd właściwie ustawiony czujnik nowy ze sklepu internetowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 27 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2019 (edytowane) ELM można ze starym laptopem i dobrym programem. Że smartfonem nie znam programu, ale może ktoś podpowie. Edytowane 27 Lutego 2019 przez jabrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawkac4 Opublikowano 18 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Hej. Problem leżał w ustawieniu wałka rozrządu po wymianie rozrządu, serwis w Chorzowie zawalił sprawę, a że teraz w Niemczech siedzę to korekta i nowy pasek kosztowało mnie dodatkowe 290 Euro :( Teraz jeździ elegancko , pali od strzału i fajnie mruczy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Dnia 26.02.2019 o 22:24, jabrze napisał: odłączyć clipa si sprawdzić przesunięcie zapłonu na gorącym, na wolnych obrotach. W ten sposób określimy działanie czujników wału i wałka, oraz pracę koła i ustawienie rozrządu. A koszty przerzuć na serwis w Chorzowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi