koksownic Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Witam, od ponad tygodnia jestem posiadaczem Renault Megane II, które jest moim pierwszym autem. Silnik 2.0 benz+gaz, hatchback 2003. Czy jest możliwe to, że zbiornik na benzynę ma tylko 30l? Sprawdzałem w tych papierach i dokumentach które mam ale nie mogłem znaleźć, w internecie wyczytałem, że jest 60l. Ostatnio zapaliła mi się już mocna rezerwa, bliska zera. Zatankowałem niecałe 15l i wskazówka pokazywała na połowę baku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 16 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2019 Zbiornik paliwa ma 60 litrów (około). Zatankuj do pełna i sam się o tym przekonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 17 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2019 (edytowane) @koksownic masz tam zamontowany gaz i być może nie masz po prostu emulatora stanu paliwa. W MII jest tak, że jeździsz na gazie, a komputer o tym nie wie i dlatego znika benzyna na samej wskazówce. Doszło do głębokiej rezerwy i zatankowałeś. Przy tankowaniu komputer sprawdza, ile faktycznie jest w baku i aktualizuje stan na wskaźniku. Dolewając 15 litrów pokazało Ci połowę baku bo pewnie fizycznie była tam gdzieś 1/4 baku paliwa ;) Wspomniany emulator ma za zadanie resetować wskazania paliwa do faktycznych przy każdym ponownym odpaleniu silnika. W MII PHI możesz sobie odpalić test licznika, tam będziesz mógł sprawdzić aktualny stan paliwa w litrach. To stan faktyczny, niezależny od tego, co pokazuje Ci wskazówka. Musisz włożyć kartę do czytnika i wrzucić na luz. Potem trzymając wciśnięty przycisk prawej manetki, wciskasz start i trzymasz teraz już oba przyciski przez parę sekund. Jak wejdzie w tryb testowy, puszczasz przyciski. W trakcie testu możesz sobie przyciskiem na prawej manetce przeskakiwać pomiędzy różnymi informacjami na wyświetlaczu, w tym do tej o stanie ze zbiornika w litrach. Z testu wychodzi się naciskając ten guziczek, co masz przy zegarach. Edytowane 17 Marca 2019 przez droopy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi