__Marcin__ Opublikowano 26 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 Ostatnio miałem okazje sprawdzić temperaturę, przy której diesel bez ani jednej sprawnej świecy już nie zapali. W przypadku mojego Scenica jest to -15. ;-) Od jakiegoś czasu dłużej musiałem kręcić zanim zapalił ale do -10 nie było tragedii więc się tym nie przejmowałem. Niestety przy -15 już nie odpalił i u mechanika okazało się, że wszystkie 4 świece nie grzały. Po wymianie pali idealnie. Do tej pory byłem przekonany, że poniżej 0 nie ma szans zapalenia diesla bez świec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 26 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2007 Kadett 1,7 nie pali już przy -5 przy przepalonych dwóch świecach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucars Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 a ford 1,8 D przy plus 5 hehehe a tak poważnie to mam fiata ducato 2,5 TD a 93 roku tam jest 1 świeca płomieniowa i zalącza się dopiero jak jest minus 5 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom2125 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 wszystkie 4 świece nie grzały Przy -10* musiałbyś bardzo dłuuuugo kręcić żeby zagrzać ścianki cylindrów. Mój poprzedni Fiat Marea 1,9TD przy jednej uszkodzonej świecy i -20* musiał kręcić 4 razy,długo.Myślę,że mechanior trochę ,,minął'' sie z prawdą mówiąc Ci że 4 były spalone :D Ale zrobił dobrze że wszystkie wymienił bo być może po wymianie jednej lub dwóch za jakiś czas padłyby następne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Stary scenic z silnikiem 1,9 dti, pompa i tryski boscha, spalone 4 świece i przy -20 palił za pierwszym razem. Przy -25 za trzecim i to mnie tknęło by sprawdzić świece :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MB17 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Teoretycznie do -5 diesel z common railem i dobrym sprężaniem powinien zapalić ez pomocy świec żarowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom2125 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 spalone 4 świece i przy -20 palił za pierwszym razem Czyli stworzono tak dobry silnik i niepotrzebnie narobiono w nim dziur na jakieś ustrojstwa dogrzewające...przesadziłes :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 moje stare dCi tez odpalało przy -20 za pierwszym razem, ze spalonymi wszystkimi świecami. Fakt faktem, trzeba było krecić z 15 sekund ale zawsze odpalał :!: Po wymianie świec od strzała, lepiej niż obecna laguna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 moje stare dCi tez odpalało przy -20 za pierwszym razem, ze spalonymi wszystkimi świecami. U mnie było dokładnie tak samo. W nowym sceniolu, gdyby nie info o przepalonej świecy ( okazało sie , że dwie padły ) też bym nie wiedział, palił od pierwszego przy -18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 (edytowane) Co prawda nie w Renówkach ale w Fieście 1,8D miałem podobnie, temperatury około -20 i zapalał praktycznie bez świec, bo te co były wkręcone służyły jedynie jako korki dla tych dziur w głowicy. Fakt, że za autem było po odpaleniu czarno jak za starym IKARUSEM. Czyli stworzono tak dobry silnik No właśnie taki stworzono, gdyby nie ekolodzy byłby nadal taki dobry, tylko przez ich wymysły jest sukcesywnie psuty nowinkami proekologicznymi. Podstawą jest niewykończony silnik z przyzwoitą kompresją, paliwo zimowe gdzie nie wytrąca się parafina, drożny filtr paliwa i dobry stan akumulatora. Reszta to tylko czas kręcenia wałem by zapalił. Edytowane 27 Grudnia 2012 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiu105 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 moj klekot odpala nawet przy -28 bez swiec ,mam webasto :!: :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi