psk53 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam! Od niedawna mam problem z Renault Megane II Cabrio 1.6, 2004r. Samochód generalnie sprawny, świeżo po wymianie sprzęgła i nabiciu klimatyzacji. Rano odpala na dotyk, problem pojawia się gdy zgaszę samochód i chcę ponownie odpalić. Kontroli się zapalają, cała elektronika działa (światła, nawiew, radio itd.), słychać załączenie pompy paliwa, ale rozrusznik w ogóle nie reaguje. Dziwny jest fakt, że po pewnym czasie samochód znowu odpala bez żadnych problemów. Czasami musi postać godzinę a czasem kilka. Myślałem, że może coś się przegrzewa i dlatego po zgaszeniu nie chce odpalić, ale ostatnio przejechałem nim ponad 50 km w gorący dzień, zaparkowałem, zgasiłem i od razu odpalił. Dla sprawdzenia gasiłem i odpalałem go 10 razy - bez żadnych problemów. Innym razem przejadę dwa kilometry, zaparkuje i znowu nie pali przez kilka godzin. Po nocy, codziennie rano pali od razu. Czy ktoś miał podobny problem? Posiadam dwie karty - obie sprawne. Wczoraj na parkingu sprawdzałem - palił, gasiłem, palił aż za którymś razem przestał startować. Odpiąłem na chwile akumulator i odpalił. Dziś nic to nie dało, mimo odpięcia na chwile klemy auto rozrusznik nie reaguje. Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez psk53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 4 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2019 Dnia 30.04.2019 o 16:41, psk53 napisał: Kontrolki się zapalają, cała elektronika działa (światła, nawiew, radio itd.), słychać załączenie pompy paliwa, ale rozrusznik w ogóle nie reaguje. Sprawdź przewód który bezpośrednio idzie do rozrusznika oraz stan jego łączy, Na krótko podłącz napięcie do przewodu elektromagnesu rozrusznika, Sprawdź przekaźnik rozrusznika ( stan jego styków ) znajdujący się w module UPC, podający zasilanie do cewki załączającej pracę rozrusznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi