wadowskimichael Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 (edytowane) Witam, chciałem założyć temat w którym zdam relacje z prac nad rozbudową fabrycznego audio w mojej Megane IIIphII w wersji GT-line z fabrycznym systemem Bose. Ten temat ma na celu pokazanie wszystkich problemów i ich rozwiązań jakie występują w MIII. Co będzie obejmować zakres prac? - montaż 5-kanałowego wzmacniacza - montaż procesora dźwięku - montaż trójdrożnego systemu odseparowanego - montaż subwoofera Prace rozpocząłem od poszukania informacji na temat budowy systemu Bose w Megane (i we wszystkich renówkach z tych lat też). Potrzebne były mi informacje w jaki sposób sygnał dociera do wzmacniacza i w jakiej formie. Jak się okazało nie znalazłem takich informacji więc rozebrałem trochę Meganki i doszedłem do następujących wniosków: - sygnał z radia w formie sygnału niskiego napięcia dociera do wzmacniacza, który rozdziela sygnał na 7 kanałów i wprowadza aktywny podział pasma oraz korekcje czasową - wzmacniacz nie zbiera innych sygnałów (navi, czujniki parkowania, telefon) Co to oznacza? Że śmiało mogę się go pozbyć. I fabrycznego, buczącego subwoofera też. Pacjent: https://dl.dropboxusercontent.com/s/zpa6v76rs75o9iw/20190429_191916.jpg[/img] Edytowane 11 Maja 2019 przez wadowskimichael wklejanie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zordinho Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) hej, Cool temat , ciekawy jestem rezultatu. Wzmacniacz nie zbiera innych sygnałów to prawda. Możesz się pozbyć, jasne. Wydaję się, że sygnał do wzmacniacza i samo połączenie wygląda jak niżej, 8 przewodów z sygnałem (4 kanały). Jaki wybrałeś procesor, wzmacniacz i subwoofer? Jak to rozumieć "trzydrożny" w tym przypadku? sub+woofer+tweeter? 3 głośniki w drzwiach? edit: a jeszcze z radia bezpośrednio jest sterowanie wzmacniaczem (on/off) Edytowane 12 Maja 2019 przez zordinho dodanie informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadowskimichael Opublikowano 12 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) Dzięki za rozpiski i schematy. Nie, tweeter, midrange, woofer, subwoofer. Midrange i tweeter będą leżeć na desce w panelach. Dzisiaj mi się udało podłączyć cały system na "biegowo". Sprzęty które wybrałem to: - zestaw odseparowany Morel Virtus 603 - wzmacniacz Morel MPS 5.950 - procesor JL Audio TwK 88 - subwoofer w tej chwili to Infinity RSDS 12", ale to się akurat może zmienić. Widzę, że na forum nie ma możliwości wrzucania zdjęć z zewnętrznych hostingów, więc będę musiał konwertować zdjęcia, żebym mógł wrzucać jakieś przyzwoite ilości w postach. Prace nad drzwiami. Trochę blachy musiałem wyciąć. Jeszcze nie podłączone ale na swoim miejscu wzmacniacz i procesor. Oba urządzenia znajdą się pod podłogą w miejscu fabrycznego subwoofera. A tu mała ciekawostka, mianowicie interfejs procesora. I pomocna znaleziona tu na forum rozpiska okablowania. Edytowane 12 Maja 2019 przez wadowskimichael Poprawki w tekście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
certino Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Pytanie - sygnał z radia brałeś z tych pinów sygnałowych co wzmacniacz BOSE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadowskimichael Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Tak. A dokładnie z samej kostki wchodzącej do wzmacniacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
certino Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Teraz pytanie czy każde radio obsługuje wzmacniacz BOSE (kwestia konfiguracji) czy jedna się różnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadowskimichael Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Sygnał do Bose jest niskonapieciowy, radia bez Bose w standardzie dają sygnał wysokiego napięcia, ale trzeba zobaczyć ah nie da się takiego radia przeprogramować CLIPem na niski sygnał. Ogółem jestem zdania, że nie ma sensu inwestować w Bose, bo gra on bez rewelacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
certino Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 W BOSE to ja nie będę inwestował, ja mam w tej chwili wzmacniacz wrzucony. Sygnał na wzmak wyciągnąłem przed końcówką mocy w radiu ale wkurza mnie pyknięcie w głośnikach przy wyłączaniu. Może jakby podłączył się w powyższy sposób nie byłoby tego efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadowskimichael Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 (edytowane) Wyciąganie sygnału z radia nie uważam za najlepsze rozwiązanie, sygnał taki nie jest odpowiednio wzmocniony, co skutkuje słabą dynamiką i problemami z zaklóceniami. Radia z wejściami RCA mają przedwzmacniacz zajmujący się wstępnym wzmocnieniem sygnału co rozwiazuje te problemy. Według mnie lepszym rozwiązaniem jest zastosować jakościowy konwerter hi-low. Aktywny, a nie pasywny. AKTUALIZACJA Kolejny etap prac nad tapicerkami. W GT-line są pseudo-skórzane boczki, jeszcze te. moje z maskownicami Bose. Nie chciałem ich niszczyć, więc poszły na półkę. Kupiłem drugi komplet z którego zdemontowałem wstawki z materiałem i obije je skórą. Po co te ceregiele? Wszystko się wyjaśni przy budowie paneli glosnikowych na drzwiach przez które będę ciął tapiverkę. Edytowane 15 Maja 2019 przez wadowskimichael Edycja tekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadowskimichael Opublikowano 27 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 (edytowane) Weekend w końcu zaszczycił nas ładną pogodą to ruszył prace nad panelami drzwiowymi. Nad sercem całego systemu również. Edytowane 27 Maja 2019 przez wadowskimichael Ortografia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadowskimichael Opublikowano 5 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 AKTUALIACJA monologu. Udało mi się wyprowadzić panele na drzwiach do podkładu. I wykonać na gotowo słupki z tweeterami. Ostatnie dwie rzeczy, które zostały do wykonania to panele na głośniki średniotonowe na desce i obudowa subwoofera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalVTS Opublikowano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 O Cie, ale kawał dobrej roboty! te panele na drzwi to jakiś aftermarket, czy sam rzeźbisz z jakiegoś materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadowskimichael Opublikowano 5 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 Dzięki, wszystko jest ręczną robotą. Najczęściej pracuje ze szpachlą, sklejka i MDF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2019 Jeśli chodzi o pyknięcie to u mnie po zmianie radia na wersje Bose i dołożenie wzmacniacza również występowało. Gdzieś w fabrycznym BOSE musi być zamontowany układ opóźniający. Po uruchomieniu radia włączenie i wyłączenie radia już nie powodowało pyknięcia, wiec chyba musi być układ opóźniający na zasilaniu wzmacniacza. Zwykłego radia nie da sie 'przestawić' na wersje BOSE, mimo, że w Clipie fukcje niby są, ale po akceptacji zmian brak. Sam układ opóźniający mozna kupić za kilkadziesiąt pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadowskimichael Opublikowano 27 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2019 Walki ciąg dalszy, tym razem panele a głośniki średniotonowe w stanie surowym do poprawek i słupki z głośnikami wysokotonowymi na gotowo. Jako ostatni element, który jeszcze nie miał swojego miejsca to potencjometr, który doraźnie zamontowałem na tunelu środkowym, ale chyba tak zostanie w ładniejszej formie, bo ergonomicznie mi tam bardzo pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi