Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

"poszarpywanie, żabkowanie" przy zmianie biegu - tylko w tym momencie /wysprzęglanie a gaz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktoś spotkał się z sytuacją gdzie samochód przy zmianie biegu poszarpuje/ żabkuje? Głównie to dotyczy niskich biegów 1-4. Samochód ma taki objaw jak "skok żaby" który pewnie każdemu się kiedyś przydarzył, że np przy zimnym silniku lekko szarpał. Dzieje się to tylko przy biegach. Jakiś miesiąc temu były sprawdzane wtryski i inne elementy silnika poprzez clip. Nie było błędów. Sytuacja trwa od dłuższego czasu. Przy 5 i 6 raczej dobrze się zmienia biegi. Poszarpywanie jest mniejsze im więcej da się gazu przy wyprzęganiu. Raczej odrzucam sprzęgło bo dobrze łapie i nie ślizga się. 

Sprzęgło masz hydrauliczne i pozycję są ściśle określone. Jeśli nie jest uszkodzona dolna ósemka od skrzyni biegów to może być uszkodzona sprężyna centrala w zespole sprzęgła. Przy dobrej tarczy i delikatnie pękniętej sprężynie nie ma ślizgania, natomiast jest problem ze zdejmowaniem biegu. 

Dnia 1.07.2019 o 21:07, jabrze napisał:

Sprzęgło masz hydrauliczne i pozycję są ściśle określone. Jeśli nie jest uszkodzona dolna ósemka od skrzyni biegów to może być uszkodzona sprężyna centrala w zespole sprzęgła. Przy dobrej tarczy i delikatnie pękniętej sprężynie nie ma ślizgania, natomiast jest problem ze zdejmowaniem biegu. 

dziś dokładnie powoli to przestudiowałem cały ten proces. Z racji, że biegi zmienia się normalnie - szybko to dziś zrobiłem to wolniej by wykryć dokładny moment i teraz dokładnie wygląda to tak:

1. puszczam gaz

2. wyprzęgam

3. załączam bieg

4. dodaje gaz mało, puszczam sprzęgło średnio umiarkowanie szybko - normalnie po prostu. 

5. i przy dodawaniu tego gazu jest lekkie poszarpywanie, po chwili ustaje im więcej gaz się da

To samo zauważyłem gdy: samochód stoi np w korku (silnik rozgrzany):

1. sprzęgło

2. bieg 1

3. puszczenie sprzęgła normalnie, dodanie gazu lekko - małe poszarpywanie, potem z 2 to samo ale już mniej. 

Tak jakby może silnik się za wolno obracał (mniejsze obroty po wysprzęgleniu) a skrzynia szybciej? To taka myśl, ale się nie znam po prostu. 

A to zupełnie zmienia postać. To nie wina sprzęgła, lecz za nisko spadających obrotów przy wciśnięciu pedału sprzęgła. Sprawdziłbym działanie górnego czujnika pedału sprzęgła. Jest on wspólny również dla tempomatu.

dzięki. Jest to trudne do wychwycenia - moment, ale efekt czuć. Jednak pierwsza wersja jest na 100% - czyli przy wysprzęglaniu (pod koniec jakby). Obroty spadają ale nie do jakiś niskich wartości. Do normalnych, tylko bardziej może "za szybko". Pod koniec lipca mam urlop i coś z tym muszę zrobić. Tylko poszukać kogoś kumatego.

W każdym bądź razie - wielkie dzięki za pomoc. Naprawdę. A skąd jesteś? Bo czytając Twoje posty są bardzo rzeczowe i pomocne.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!