k3848 Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 (edytowane) Czołem! Mam błąd jak w temacie plus 1525F329 - nieznany kod usterki - odczytane przez MaxiECU po komunikacie "ryzyko uszkodzenia silnika STOP". Szukałem jakichś wskazówek w sieci po numerze tego błędu i, zanim pojadę do jakiegoś mechanika, chciałbym się Was poradzić Wiem, że należy sprawdzić wężyki przy czujniku - tylko gdzie ten czujnik się znajduje dokładnie? Podobno może pomóc przeczyszczenie czujnika - czyli można go śmiało "wypiąć"? Czym przeczyścić? Sprężonym powietrzem? No i jeszcze ten nieznany błąd - czyżby coś z wtryskiem? Błąd wyskoczył podczas normalnej jazdy w trasie (S7). Kasowanie błędu nie pomaga - wraca. Odczyt wartości ciśnienia z czujnika zmienia się wraz ze wzrostem obrotów silnika (więc chyba działa nie?) Ilość sadzy w FAP: 13g, przebieg 111k km, auto ma niecałe 9 lat. Uprzejmie proszę o wskazówki co z tym robić, bo samochód niby jeździ (po wystąpieniu błędu raczej go nie gazowałem więc nie wiem jak się zachowa, a nie chcę ryzykować grubszej awarii). Edytowane 28 Lipca 2019 przez k3848 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 Na załączonym rysunku element 1299. Metalowa rurka wychodzi z kolektora wydechowego i zakończona jest gumową złączką z podpiętym czujnikiem ciśnienia przed turbiną. Drugi błąd dotyczy niesprawności tempomatu związany z czujnikiem przy sprzęgle lub hamulcu. S64.PDF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k3848 Opublikowano 28 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 (edytowane) Dziękuję! Jutro popatrzę. Natomiast ten drugi błąd to cuś dziwnego... I chyba nie jest powiązane jedno z drugim? EDIT: a czy na załączonym obrazku jesteś w stanie wskazać ten czujnik? Tak czy inaczej chyba ciężko się do niego dostać? EDIT2: na drugim zdjęciu - to jest to pomarańczowe tak? Edytowane 28 Lipca 2019 przez k3848 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 29 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 Zdjęcie górne to nowszy silnik, na dolnym zdjęciu element wychodzący z pomarańczowej gumowej rurki. Zaznaczyłem go ramką. Co do tempomatu to przy jakimkolwiek błędzie związanym z usterką układu wtrysku zawsze jest wyłączany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k3848 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Auto wróciło od mechanika - uznałem, że sobie nie poradzę (co było błędem). Diagnoza: wężyk odczepiony od czujnika... Mechanik wielce zdziwiony No bo jak to możliwe? Przecież tam jest zapinka i w ogóle ;) Wspomniałem mu, że na różnych forach ludzie mieli podobny problem ale i tak kręcił głową. Szkoda tylko $$$ wydanych na lawetę... Dzięki @aniewa za wsparcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi