kwiat Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam kolegów (i koleżanki). Mam problem z odbiorem stacji radiowych. Kilka lat temu zamontowałem medianav. Od pół roku radio zaczęło trzeszczeć (wcześniej też jednak nie było idealnie). Pomyślałem po przeczytaniu forum że stopka anteny zaśniedziała, wyczyściłem, przesmarowałem jednak bez poprawy. Kupiłem i zamontowałem nową antenę ze wzmacniaczem i teraz jest tragicznie, nawet rmf działa słabo. Problemu upatruję i zasilaniu wzmacniacza. Po montażu medianav połączyłem oczywiście piny, lecz nie jestem teraz pewny czy właściwe. Załączam zdjęcie kostki. Które połączyć? Teraz jest czerwony i zielony (zdjęta izolacja). Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez kwiat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Oryginalna podstawa anteny jest ze wzmacniaczem. Ma ona zasilanie oddzielnym czerwonym przewodem. Masa jest brana ze śruby mocującej. Skuteczność Twojego rozwiązania będzie znikoma ze względu na dużą odległość od bata. Nie rezygnowałbym z oryginalnej anteny, tylko dążyłbym do jej naprawy lub wymiany. Posprawdzałeś połączenia od samej wtyczki do wzmacniacza na dachu?. Dla Twojego rozwiązania oryginalny wzmacniacz trzeba pominąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiat Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Ale nowa antena to zamiennik oryginalnej, tez ma wzmacniacz w stopce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Przepraszam - nie zrozumiałem. Pomierz zasilanie przy antenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiat Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 No wlaśnie to dziwne, bo jest ok. 9v a powinno być 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 44 minuty temu, kwiat napisał: X To jest napięcie z obciążenie wzmacniacza, czy bez niego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiat Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Tyle pokazuje miernik po złączeniu przewodów ze zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Sprawdź jaki prąd pobiera wzmacniacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiat Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 W jaki sposob? Rozebralem główkę anteny, pomiar wykazał 12 v na przewodzie do którego podłączony jest przewód zielony ze zdjęcia (zasilanie wzmacniacza) oraz masowym w główce. Gdy rozłączę wtyczkę wzmacniacza i wepnę między nią a przewód idący do stopki miernik, wówczas pokazuje ok. 6V. Radio gra słabo zarówno po podłączeniu przewodu jak i bez. O co tu chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiat Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Dnia 10.08.2019 o 20:03, kwiat napisał: W jaki sposob? Rozebralem główkę anteny, pomiar wykazał 12 v na przewodzie do którego podłączony jest przewód zielony ze zdjęcia (zasilanie wzmacniacza) oraz masowym w główce. @Jabrze, gdzieś czytałem twój post, że w przypadku montażu medianav trzeba dołożyć jakiś kondensator bo wzmacniacz nie działa czy coś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiat Opublikowano 4 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 Kupiłem ostatecznie używaną, oryginalną antenę do Megi i jak ręką odjął. Można zamknąć, dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 4 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2019 6 minut temu, kwiat napisał: x I zrobiłeś najlepiej jak mogłeś zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi