Silverek Opublikowano 2 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Witajcie. Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zmiany mojej Megane III na Captura. Obecnie jeżdżę dieslem 1.5 o mocy 90km. Zrobiłem małe rozeznanie na temat Capturów i większość oferowanych sztuk na rynku posiada silnik 0.9 TCe. Jakie macie zdanie na temat tego silnika? Może ktoś z Was prywatnie użytkuje taki samochód? Na co zwracać szczególną uwagę w przypadku zakupu Captura? Byłem ostatnio w ASO na jeździe próbnej egzemplarzem z takim silnikiem i o dziwo wg. mnie dobrze sobie radzi. Do mojej spokojnej jazdy w zupełności by wystarczył. Zapraszam do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 2 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Bardzo dobry wybór, jak to mówią? "zamienił stryjek siekierkę na kijek" a na poważnie to ten Captur mocno babski jest. Przepraszam kobiecy. Bo meganka, może też nie dla Pudziana, ale że budżetowo, to ujdzie w tłoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 2 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 22 minuty temu, omega napisał: Captur mocno babski jest. Przepraszam kobiecy. Kwestia gusta, wg. mnie babski nie jest, a nawet jeśli ktoś tak twierdzi to nie przeszkadza mi to. Wizualnie Captur bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 2 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Mnie niby też nie, nawet jak zdarza się widzieć mężczyzn w rajstopach to tolerancyjny człowiek nie powinien na to reagować. Mnie to tylko zwyczajnie zniesmacza, ale oczywiście nie mam nic przeciwko mężczyźnie w Capturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 2 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Bardziej od kwestii wizualnych, które są kwestią gustu interesują mnie kwestie mechaniczne, szczególnie silnika 0.9 TCe, którego jest najwięcej w ogłoszeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 2 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Czy to ma być drugie auto w rodzinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 2 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Spoko, to ja już się wymiksowuję z tematu, tylko małą mam prośba po długiej, wspólnej bytności na forum, co by kolega tych brewek nad reflektorami nie naklejał po ewentualnym zakupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 2 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 @Andrzej-2010 Nie. Megankę mam zamiar sprzedać z tego względu, że nie potrzebuję już kombi. Głównie jeżdżę po mieście (20-30km dziennie) + raz w tygodniu jakaś trasa 100-150km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 2 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 26 minut temu, Silverek napisał: Głównie jeżdżę po mieście (20-30 km dziennie) + raz w tygodniu jakaś trasa 100-150 km. Silnik 0.9 l / 3 cylindry ; - wystarczający na miasto, - traci na dynamice w trasie, - ale ogólnie daje rade, - dobry na polne drogi i wyboje na drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 2 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 @Andrzej-2010 a jak jest z awaryjnością i ewentualnymi kosztami najbardziej popularnych napraw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 2 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Silnik bez turbo ma 75 KM, Turbo dokłada tylko 15 KM, Nie mam jakiś negatywnych informacji na temat trwałości, Należy postępować z turbiną jak w 1,5 dci, Lecą ; - sworznie wahaczy i łączniki stabilizatorów , - ale pewnie orły jeżdżą po dziurawych drogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciol Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 Mam taki silnik w clio 4. Jeździłem tez capturem - dynamika podobna chociaż wazy 100 kg więcej. Spokojnie można jechać 150km/h na autostradzie bez większego wysiłku ( długa skrzynia 5 biegowa - 120 km/h przy 3 tys obr) Zaleta silnika to prostota ( pośredni wtrysk, brak dwumasy), możliwość montażu zwykłej sekwencyjnej instalacji gazowej, w razie awarii silnik na allegro kompletny zaczyna sie od 800 PLN. Spalanie gazu 7-8 l/100km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 16 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 @guciol dzięki za opinię. Na chwilę obecną właśnie mam dylemat czy skłonić się ku Capturowi, czy ku Peugeotowi 2008. Wykończenie Captura to niestety jego pięta Achillesowa, środek jest twardy niczym skała. W Peugeocie wnętrze prezentuje się o wiele lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 poczekaj na nowego captura, bo będzie lepiej. W tych cenach trudno o coś lepszego. Zawsze można dołożyć i kupić ciut większą mokkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 16 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 @LTar czekanie na nowego Captura nic mi nie da ponieważ nie planuję brać nowego auta z salonu tylko jakiegoś 4-5 latka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi