zaltom Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Witam. Posiadam w/w samochód. Jak większość użytkowników tego auta, zauważyło, że przy 100 km/h mamy 3 tys. obrotów na minute. Chciałbym podmienić koła zębate V biegu, tak żeby było około 120 km/h przy tych samych obrotach. Na forum widziałem kilka tematów, ale dotyczyły Scenica I z inną skrzynia biegów. Może ktoś z Was wykonał podobna przeróbkę, lub wie z jakiej skrzyni będą pasować koła zębate? Silnik: K4M760, skrzynia: JH3142. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Wpakuj sobie 6kę z m3 będziesz miał 3k przy 110km/h . Nie ma co kombinować skrzynia krótka i nic nie poradzisz... Clio 0.9Tce ma tyle samo obrotów przy 110km co moja megane, a ma skrzynie 5 i jest w aucie dużo ciszej niestety ;). Poza tym jak zaczniesz grzebać w skrzynii to padnie Ci tempomat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaltom Opublikowano 2 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Myślałem o przełożeniu całej skrzyni, ale to większy koszt + nie wiem czy cięgna i wybierak będą pasować. Tempomatu nie ma, także nie będzie kolidowac. Same tryby to myślę max 300 zł. Chodzi tylko o V bieg, bo reszta jest spoko zestopniowana, ale ta piątka na autostradzie to dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aLoneR4vR Opublikowano 25 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2019 Mam Megane 1.6 z JH3 i podmieniłem tryby 5tki na na te z diesla. Nie pamiętam już teraz ile zębów ale parę więcej. Jeśli robiłbym to raz jeszcze to jednak zdecydowałbym się na coś pomiędzy, ten silnik jest trochę za słaby i tak jak przed zmianą osiągał ok 200km/h teraz problemem jest jechać 180km/h. Z plusów na pewno niższe zużycie paliwa i cisza. Przy 100km/h bierze jakieś 5.5l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onomatopeja Opublikowano 26 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 tyle tematów było z tym zagadnieniem. Wiadomo że pasują tryby z dizla i większość ludzi je pakowała. Wiadomo też że dynamika na 5 biegu znika całkowicie bo jest zbyt mało mocy. Wiadomo też że tempomat się kaszani i przestaje działać (nie we wszystkich przypadkach, czasami w ogóle nie działa a czasami na 5tym biegu go tylko wywala). Także twój wybór pozdrawiam :F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi