witsok Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Witam, Renault Megane 2 z 2006r. benzyna 1.6. Samochód kupiony w sierpniu 2019. Po wymianie rozrządu uszkodził się silnik. Wstawiony nowy. Po 2 m-cach zaczęły pojawiać się komunikaty o potrzebie uzupełnieniu oleju. Pojawiać się to dobre słowo. Raz były, a raz nie. Częściej pojawiają się w trasie po zatrzymaniu silnika, krótkiej przerwie i ponownym uruchomieniu. Na drugi dzień rano już komunikatu może nie być. Pojechałem do mechanika. Dolał ok 1 l oleju i stwierdził, że tyle mu wystarczy. Po tygodniu symptomy się powtórzyły. Dolałem 0.5 l. Po trzech dniach znowu to samo. Dodam, że pod samochodem nie ma widocznych plam oleju. Chciałem sprawdzić poziom bagnetem, ale wstyd się przyznać nie mogę go znaleźć:-) Chyba jest gdzieś głębiej/niżej schowany. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i coś pomoże zanim oddam do mechanika. Witold Edytowane 24 Listopada 2019 przez witsok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Sprawdź ten olej bagnetem, bo równie dobrze może być czujnik uszkodzony. Wiesz, gdzie jest filtr oleju w tym silniku? Jak spojrzysz pod alternator, to go zobaczysz. Bagnet masz na prawo od niego, trochę niżej jest, żółta końcówka. Zdjęcie poniżej powinno Ci ułatwić: Edytowane 24 Listopada 2019 przez droopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 (edytowane) jak będziesz wyciągał bagnet to uważaj żebyś go nie złamał, bagnet jest krótki i plastikowy a przy wyciąganiu trochę przeszkadza gumowy wąż który biegnie nad bagnetem, a odnośnie stanu to jeżeli mechanik dolał ci 1 litr to znaczy że jeździłeś na zbyt niskim stanie a tego nie lubi KZFR, jak po tygodniu dolałeś znowu pół litra to ewidentnie olej ci gdzieś wycieka albo po prostu silnik bierze, ale dosyć dużo więc sytuacja jest niebezpieczna, utrzymuj poziom prawie ma kresce max i obserwuj jak szybko znika Edytowane 25 Listopada 2019 przez prezes72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Albo oleju dolał mechanik, który był odpowiedzialny za wymianę rozrządu... Gdybam sobie, ale informacja o tym, że silnik uszkodził się po wymianie rozrządu brzmi słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witsok Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2019 o uszkodzeniu silnika po wymianie rozrządu pisałem w innym wątku. wstawiony oczywiście używany silnik, o nieznanej historii. na koszt poprzedniego mechanika. teraz jest już inny mechanik. i ten dolewał olej. dziwne jest to, że komunikat się pojawia po zatrzymaniu, wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu. przy zimnym starcie tego nie ma. nadal nie mogę zlokalizować ten bagnet. u mnie wygląda to jak na załączonych zdjęciach. głupio, ale chyba podjadę do tego mechanika, niech sam sprawdzi ten olej. przy okazji zobaczę gdzie jest ten bagnet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 (edytowane) Heh, widać go na tym Twoim pierwszym zdjęciu Zaznaczyłem Ci kółkiem Tylko jak Kolega wyżej pisał, ostrożnie, jest cały z plastiku. Edytowane 27 Listopada 2019 przez droopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 (edytowane) trzeba głęboko rękę wsadzić, też go widzę na pierwszym zdjęciu, widać kawałeczek żółtej rękojeści bagnetu Dnia 25.11.2019 o 12:49, droopy napisał: informacja o tym, że silnik uszkodził się po wymianie rozrządu brzmi słabo. jestem tego samego zdania, ten silnik musiało boleć coś innego Edytowane 27 Listopada 2019 przez prezes72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi