Krystiano242 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Witam , mam problem z Megane 2012 1.5 110koni diesel. Pojawiły mi się dwa komunikaty: -Sprawdź układ wtrysku paliwa - sprawdź układ wydechowy Mój elektryk doszedł do tego że wina tego wszystkiego jest czujnik ciśnienia spalin ale problem jest większy niż przypuszczałem, pojechałem do sklepu zamówić czujnik zgodnie z nr starego czujnika. Przychodzę na drugi dzień i czujnik jest inny mimo tego samego oznaczenia. Oto oznaczenie. 223651719r--b (jak sie wpisze to oznaczenie w google to zupelnie inny czujnik jaki podpiałem pod spodem ) To niby jest czujnik do mojej meganki ale. On się różni wyglądem jak i wejściem (kostką) tutaj w starym mam 3 piny w rzędzie a w wszystkich które mogę zamówić są w zygzaku [- _ -] Teraz moje pytanie brzmi czy miał ktoś już taki problem i Udało mu się znaleźć akurat taki czujnik? Przerobił kostkę tzn kupił nowy czujnik i elektryk przełożył mu kostkę i to zagrało? Czy może auto już na złom? Dziękuję z góry za odpowiedzi , szukałem podobnego tematu poprzez wyszukiwarkę i niestety nie znalazłem nic podobnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Można przerobić kostkę, podłączasz przewody z wtyczki według schematu na rysunku poniżej 1 - zielony- minus czujnika 2 - brązowy (czerwony) - sygnał czujnika 3 - łososiowy - +5V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystiano242 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 czyli pozostaje mi znalezc taka kostke dziekuje bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Możesz powyciągać przewody z pinami ze starej wtyczki i pozakładać bezpośrednio do nowego czujnika z pominięciem wtyczki. Odpowiednio umocować, uszczelnić. Powinno działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koveras Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2021 Czy coś może się zmieniło w temacie i ktoś już znalazł taką fabryczną kostkę? Rozwiązanie polegające na umocowaniu nowej kostki na trytytki nie sprawdza się na dłuższą metę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris732 Opublikowano 24 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2021 (edytowane) Witam. Mam takie same objawy. Kod błędu P0471. Moje pytanie. Po wymianie czujnika problem zostal rozwiazany ? Sprawdzilem napiecie na wtyczka od tego czujnika i jest na niej 5V. Na czujniku po włączeniu zapłonu i jeździe jest 0.30V.(Wg. Odczytów przez program Delphi) Dopiero po dłuższej jezdzie wartosc chwilowo rośnie ale nie wiecej jak 1.2V. Sa to prawidlowe wartości dla tego czujnika ? Podejrzewem jeszcze czujnik roznicy cisnien. Megane 1.5 dci 81kw 2012r. Z gory dziekuje za odpowiedz Edytowane 25 Października 2021 przez Kris732 Dodatkowy opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 26 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2021 U mnie była zatkana rurka do tego czujnika. Początkowo wepchałem drucik i wyczyściłem ale docelowo odkręciłem całą rurkę i wyczyściłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi