sniperek155 Opublikowano 25 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 (edytowane) Mam pytanie co do ubezpieczenia - zakupiłem ostatnio MII i mam ubezpieczenie OC do 8 marca od poprzedniego właściciela. Czy po przerejestrowaniu samochodu ubezpieczenie to nadal jest ważne, jeśli samochód jeździ z innymi tablicami? Na kartce z OC znajduje się numer VIN pojazdu itd. Pytam bo szukałem tego a nie mogę nigdzie znaleźć informacji o tym, a ubezpieczenie chce kupić początkiem marca. Edytowane 25 Lutego 2020 przez sniperek155 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KDKJ Opublikowano 25 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2020 (edytowane) Tak - jest nadal ważne - OC przechodzi z autem. Mam 3 auto, każde miałem z OC na ponad pół roku i nigdy nie informowałem o nowych tablicach. Policja w razie kontroli i tak sprawdza po VINie. Jedyne co powiedział mi policjant w trakcie pierwszej kontroli to to, abym woził kopię umowy zakupu (chociażby w skali 1:4 (wtedy po zgięciu na pół mieści się w dowodzie rejestracyjnym )) W trakcie kolizji miałem taki zestaw i wszystko było w porządku. Do niczego się nie przyczepili. edit: dodam, że po każdym zakupie i tak dostawałem list od ubezpieczyciela auta ze wszelkimi informacjami i o tym, że zarejestrowali zmianę właściciela w swoim systemie. W liście od PZU miałem dopisek, że w razie ewentualnego kontaktu z infolinią mam poinformować o zmianie tablic rejestracyjnych (lecz nie było jeszcze okazji ). Edytowane 25 Lutego 2020 przez KDKJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sniperek155 Opublikowano 26 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Rozumiem, czyli bez problemów mogę jeździć nadal na tym OC ponieważ jest "przypisane" do samochodu a nie do danych tablic tak? A jeszcze tak z ciekawości - jeśli byłaby stłuczka to wtedy ubezpieczenie jest wyplacane nowemu wlascicielowi czy staremu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Refild Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 nowemu , ale i tak powinieneś się zgłosić do ubezpieczalni zaraz po przerejestrowaniu auta , wtedy zrobią re kalkulacje i będziesz miał ewentualnie zwrot albo dopłatę z Twojej strony z racji np mniejszej zniżki niż maił poprzedni właściciel. lepiej mieć wszystko na czysto niż bawić się później w zbędne wyjaśnianie i bieganie z umowa kupna sprzedaży do ubezpieczyciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackowskipatryk Opublikowano 26 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2020 Dokładnie tak jak pisze wyżej kolega 1 rejestracja auta 2 ubezpieczenie Powinieneś udać się do ubezpieczyciela takiego jak chcesz nie ważne gdzie był ubezpieczony pojazd . Oni zrobią rekalkulację odliczą ci te miesiące na które masz jeszcze ubezpieczony samochód i doliczą swoje i to koniec. Sami wysyłają kwity do starego ubezpieczyciela że jesteś już u nich. Tak to powinno wyglądać po kolei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszSz87 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 Jeśli masz jakiekolwiek problemy z polisą, to od razu pisz do https://www.mfind.pl/ubezpieczenie-oc-ac/kalkulator-oc-ac. Oprócz tego, że oferują kalkulator OC, to są też świetnymi specjalistami mającymi wiedzę z pierwszej ręki, którzy na pewno Ci pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi