tommy999 Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Dzień dobry ! Kolega kupił Megane II CC z nawigacją Carminat (tzw. nawigacja wyższej klasy wg. serwisówki, Carminat 8000). Handlarz, który to kiedyś sprowadzał założył zwykły "daszek" z wyświetlaczem zamiast pewnie rozbitego dużego wyświetlacza nawigacji. Wyświetlacza oczywiście nie podłączył bo wtyczki inne (do LCD). Szczęśliwie zostawił płytkę tego wyświetlacza LCD i podłączył wtyczki dzięki czemu radio wyświetla się na konsoli pomiędzy zegarami i działa pilot radia. Na prośbę kolegi podłączyłem ten wyświetlacz zwykły (wziąłem dwa plusy i masę z tej płytki od LCD) i jest chociaż godzina Patrząc po schemacie zauważyłem, że z centralnego modułu połączeń teoretycznie wychodzą sygnały na zwykły wyświetlacz: piny 26-30 szarej kostki. Podłączyłem ale niestety cisza :( Wyświetlacz jest AFFA2++ z czerwonym gniazdem. Może ma być AFFA3 z uproszczoną nawigacją ? Albo trzeba coś Clipem odpalić ? Kolega w zasadzie zadowolony ale ja jako badacz mam niedosyt Ma ktoś jakąś ideę ? Wyświetlacz wersja podstawowa.pdf Podłączenie centralnego modułu połączeń.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommy999 Opublikowano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) No dobra ! Z powodu natłoku odpowiedzi walczę dalej sam Doczytałem, że transmisja jest po CAN czyli powinien pasować AFFA2 od lifta. Niestety wyświetlacz nie zadziałał (poza godziną ofkors) ale w środku znalazłem gniazdo pająka i może był uwalony. Nie mam jak sprawdzić bo moja Meganka jest 2003 czyli ma wyświetlacz AFFA2++ po IC2. Czy jest możliwość, że AFFA3 miał komunikację po CAN ale inną niż AFFA2 ? Ech.... Na dodatek jedyny schemat pinów do AFFA2 znalazłem tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2085432.html Mój AFFA2 ma inny PN, może pinout też inny jest... Edytowane 30 Marca 2020 przez tommy999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walba Opublikowano 30 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) A jakie radio jest zamontowane?Jeśli oryginalna nawigacja to można spróbować can z licznika podłączyć, ale wątpię czy zadziała. Edytowane 30 Marca 2020 przez walba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommy999 Opublikowano 30 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Właśnie tak mnie naszło - czy muszą być do wyświetlacza podłączone kable od pilota ? Radio powinien wyświetlić tylko na podstawie CAN H i CAN L chyba... Chyba jednak wyświetlacz uwalony - znalazłem przerwaną ścieżkę do masy - dalej szkoda czasu szukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi